Искам да наблегна на използването на сухия босилек в кухнята. За невероятните качества и приложението на пресния босилек вече съм писала. Сухият босилек запазва голяма част от своите свойства. Неговият неповторим и специфичен аромат леко се променя след изсушаване. Аз ползвам сухия био босилек на Sonnentor.

За сушене, босилекът трябва да се бере преди цъфтеж, а за използване в прясно състояние – след цъфтежа. Сух, босилекът запазва и изразителния си зелен цвят. Освен това сухият босилек може да е под ръка на всяка домакиня целогодишно, затворен плътно в стъклен буркан в шкафа на кухнята.

Маслата, които съдържа босилекът са силно летливи, затова подправката се слага в края на готвенето. Така се запазват неговите качества. Използвам босилека за овкусяване на едно от най-популярните постни български ястия яхния боб, както и месни ястия, например пилешки късчета в доматен сос.

Италианската кухня би била по-различна без босилека. Ето някои предложения със сух босилек:

Пикантна паста с пилешко и червена чушка

Паста с амарант и нахут на фурна с доматен сос

Спагети с вурстчета в доматен сос.

Босилекът (когато е пресен) е основната съставка в известното босилково песто. Сух босилек може да се слага за довършване на салати, рибни ястия и морски дарове. Сухият босилек добре се комбинира с чубрица, магданоз, кориандър, куркума, шарен е черен пипер, джинжифил, домати и доматено пюре.