След като преди няколко дни толкова ни се услади свинския джолан в гювеч с бира и бекон, който направих, че реших да повторя – отново джолан за вечеря. Но този път рецептата за джолан е друга – супа от свински джолан с мариновани сушени домати. Иситината е, че обичам комбинацията на маринован сушен домат с различни меса – приготвяла съм агнешко с песто от сушени домати, роле от заек със сушени домати и сега дойде ред и на свинския джолан със сушени мариновани домати. Можете да си приготвите домашни сушени домати, но аз в случая използвах консервирани такива, които купих от Лидл.

Необходими продукти за супата от свински джолан с мариновани сушени домати:

700 грама обезкостен свински джолан

100 грама мариновани сушени домати

2 с.л. олио/зехтин сус сушени мариновани домати (мазнината, в която са мариновани сушените домати в буркана)

1 едра глава стар лук или 2 глави по-дребен

1 връзка пресен лук

2 скилидки чесън

2 моркова

1,5 литра зеленчуков бульон

няколко стръка пресен магданоз

5-6 зърна бахар

черен пипер (или меланж) на вкус

2 щипки червен пипер

1 ч.л. микс сушени зелени подправки

2 с.л. олио

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Олиото се загрява и нарязаният на хапки джолан се задушава. Прибавят се лукът, солта, черния пипер, чесънът. Разбърква се добре докато лукът омекне.

Прибавят се останалите подправки и се залива с топлия зеленчуков бульон. Оставя се джоланът да се вари около 40 минути на умерен котлон. Прибавят се морковите и пресния лук. Варят се около 15 минути.

След като джоланът е добре сварен се добавят нарязаните на дребно мариновани сушени домати и олиото/зехтина от тях. Ястието се разбърква добре.

Поднесете супата от свински джолан с мариновани сушени домати поръсена с нарязан на ситно пресен магданоз.

Бон апети!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg