След като преди няколко дни толкова ни се услади свинския джолан в гювеч с бира и бекон, който направих, че реших да повторя – отново джолан за вечеря. Но този път рецептата за джолан е друга – супа от свински джолан с мариновани сушени домати. Иситината е, че обичам комбинацията на маринован сушен домат с различни меса – приготвяла съм агнешко с песто от сушени домати, роле от заек със сушени домати и сега дойде ред и на свинския джолан със сушени мариновани домати. Можете да си приготвите домашни сушени домати, но аз в случая използвах консервирани такива, които купих от Лидл.
Необходими продукти за супата от свински джолан с мариновани сушени домати:
700 грама обезкостен свински джолан
100 грама мариновани сушени домати
2 с.л. олио/зехтин сус сушени мариновани домати (мазнината, в която са мариновани сушените домати в буркана)
1 едра глава стар лук или 2 глави по-дребен
1 връзка пресен лук
2 скилидки чесън
2 моркова
1,5 литра зеленчуков бульон
няколко стръка пресен магданоз
5-6 зърна бахар
черен пипер (или меланж) на вкус
2 щипки червен пипер
1 ч.л. микс сушени зелени подправки
2 с.л. олио
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Олиото се загрява и нарязаният на хапки джолан се задушава. Прибавят се лукът, солта, черния пипер, чесънът. Разбърква се добре докато лукът омекне.
Прибавят се останалите подправки и се залива с топлия зеленчуков бульон. Оставя се джоланът да се вари около 40 минути на умерен котлон. Прибавят се морковите и пресния лук. Варят се около 15 минути.
След като джоланът е добре сварен се добавят нарязаните на дребно мариновани сушени домати и олиото/зехтина от тях. Ястието се разбърква добре.
Поднесете супата от свински джолан с мариновани сушени домати поръсена с нарязан на ситно пресен магданоз.
Бон апети!
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg