Приготвянето на суши е истински майсторлък и аз затова ходих на цял курс по суши при Ивето от списание Меню преди време. Тя ми показа най-големите тънкости и трикове за сушите, които са към ключа към това дали сушито ще се получи добре или не.

За рецептата за суши използвайте специален ориз за суши и оризов оцет.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Копривена супа с кус кус и оризов крем

Оризов пудинг с кафе

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Суши с шийтаке и хрупкава краставица

sishi-s-shiitake

От sheytanova

Публикувано на : 08/04/2014

    Приготвянето на суши е истински майсторлък и аз затова ходих на цял курс …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Оризът се мие под течаща вода около 10 минути, докато водата остане бистра. Най-лесният вариант е да миете ориза в цедка.
    2. Оставете го да се отцеди около половин час. След това се прехвърля в тенджера, добавя се водата и се оставя да заври.
    3. През това време гъбите шийтаке се накисват в гореща вода за 30 минути и след това се нарязват на тънки ленти.
    4. Веднага се покрива с капак след като заври и се оставя да къкри, докато се образуват тунелчета. Оризът се маха от котлона и се оставя с капака за още 10 минути.
    5. През това време оризовият оцет се смесва заедно със солта и захарта и се бърка, докато кристалчетата се стопят.
    6. Оризът се прехвърля в тава и се полива със сместа. Бърка се със шпатула, за да може да стане на отделни зрънца. По принцип в Япония докато бъркат ориза му веят с ветрила, за да се охлажда.
    7. Оставя се да се охлади на стайна температура.
    8. Корите нори се слагат върху рогозка за суши, а върху тях оризът. Прави се каналче на около 2 см от края на норито. Слага се уасаби, краставица и шийтаке.
    9. Навива се на руло и се реже с остър нож.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress