Приготвянето на суши е истински майсторлък и аз затова ходих на цял курс по суши при Ивето от списание Меню преди време. Тя ми показа най-големите тънкости и трикове за сушите, които са към ключа към това дали сушито ще се получи добре или не.
За рецептата за суши използвайте специален ориз за суши и оризов оцет.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Копривена супа с кус кус и оризов крем
Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове
Суши с шийтаке и хрупкава краставица

От 08/04/2014
Публикувано на :Приготвянето на суши е истински майсторлък и аз затова ходих на цял курс …
Необходими продукти
- 5 кори нори
- 400 грама ориз за суши
- 550 мл вода
- 5 с.л. оризов оцет
- 2 с.л. захар
- малко сол
- няколко гъби гъби шийтаке сушени
- краставица нарязана на тънки ленти
- уасаби
Приготвяне
- Оризът се мие под течаща вода около 10 минути, докато водата остане бистра. Най-лесният вариант е да миете ориза в цедка.
- Оставете го да се отцеди около половин час. След това се прехвърля в тенджера, добавя се водата и се оставя да заври.
- През това време гъбите шийтаке се накисват в гореща вода за 30 минути и след това се нарязват на тънки ленти.
- Веднага се покрива с капак след като заври и се оставя да къкри, докато се образуват тунелчета. Оризът се маха от котлона и се оставя с капака за още 10 минути.
- През това време оризовият оцет се смесва заедно със солта и захарта и се бърка, докато кристалчетата се стопят.
- Оризът се прехвърля в тава и се полива със сместа. Бърка се със шпатула, за да може да стане на отделни зрънца. По принцип в Япония докато бъркат ориза му веят с ветрила, за да се охлажда.
- Оставя се да се охлади на стайна температура.
- Корите нори се слагат върху рогозка за суши, а върху тях оризът. Прави се каналче на около 2 см от края на норито. Слага се уасаби, краставица и шийтаке.
- Навива се на руло и се реже с остър нож.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!