свински-език-пане

Рядко има по тези ширини някой, който да не е опитвал свински език пане и език в масло. Българите традиционно готвят доста карантия и за мен езикът е една от най-вкусните. Все пак, ако сте фенове на шкембето, освен на езика, можете да опитате рецептата ми за шкембе с език на фурна.

И двете рецепти език пане и език в масло можете да ги приготвите както със свински език, така и с телешки. Изключително важно е езикът да бъде добре сварен, независимо дали е телешки или свински, за да приготвите език пане. Най-добре е да използвате тенджера под налягане, но ако не разполагате с такава, просто се въоръжете с търпение, варете дълго и добавяйте гореща вода, когато изври от тенджерата.

Когато свинският език е добре сварен, го обелете веднага още докато е много топъл. В противен случай, ако го оставите да изстине би било доста трудно. За по-лесно белене можете да използвате нож, но понякога и само с ръка езикът се бели лесно. Обеленият свински език го нарежете на шайби, за да бъде готов за паниране. Шайбите могат да бъдат с дебелина между 0,5 и 1 см. Моите бяха около 0,8 см. Вие преценете как ще ви е най-приятно. Ако обичате панировката да е по-препържена, нарежете свинския език на по-дебело, за да не стане прекалено сух и жилав особено по края.

Необходими продукти за свински език пане:

1 кг пресен свински език (за около 3 порции)

5 с.л. галета

5 с.л. брашно

1-2 яйца

сол на вкус

лимон

олио за пържене

Начин на приготвяне на свински език пане:

Свинският език се сварява много добре и се обелва още докато е много топъл. Нарязва се на шайби. Овалва се бърво в брашно, след това в разбитото яйце и накрая в галета. Пържи се от двете страни в добре сгорещено олио. Поднася се по желание с прясно изцеден лимонов сок.

Езикът пане е прекрасно предястие, но можете да го поднесете и като основно на любимите си хора с една добре овкусена салата! Да ви е сладко!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg