Преди 1-2 месеца шпиковах свински джолан и го гарнирах с пресни картофи. Тогава тази рецепта много се хареса и реших днес пак да се върна към джолана, но този път ще го приготвя със зеле на фурна и боб.

Когато предния месец приготвих джолан, една позната ме пита – може ли свински джолан да се замразява? Бързам да отговоря, че аз не използвам замразен джолан. Особено пък телешки. Чувала съм, че редица домакини сготвят свинския джолан и след това го замразяват, но не съм пробвала лично. Аз съм на принципа, че ако може да се хапва прясно месо, няма защо да се замразява.

Освен шпикования свински джолан с пресни картофи, ето още една рецепта с джолан – Унгарски джолан гулаш.Pin It

Свински джолан с прясно зеле и боб Recipe

svinski_djolan_sas_zele_i_bob

От sheytanova

Публикувано на : 07/12/2012

    Преди 1-2 месеца шпиковах свински джолан и го гарнирах с пресни картофи. …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Бобът се оставя да се накисне от предната нощ или поне няколко часа преди да се сготви.
    2. Слага се да ври, като след като заври водата му се сменя. Водата не се осолява. Солта се добавя малко преди бобът да се свали от огъня. 10-15 минути преди да се отнеме от огъня се добавя 1 настърган домат и сухите подправки – джоджен, магданоз, целина, червен пипер. Аз лично за тази рецепта го предпочитам гъст, за да може да се сервира в една чиния с джолана. За това 1-2 чаши от боба ги пасирам и ги връщам обратно в тенджерата. Като го сервирам използвам дупчена лъжица, за да не „плувне“ в чинията.
    3. През това време зелето се нарязва, осолява се и запържва леко в тенджера с 4-5 с.л. захтин.
    4. След това джоланът се осолява, поръсва се с прясно смлян черен пипер и се покрива със зелето, за да загори бързо. Добавят се дафинов лист и черен пипер. Зелето и джолана се слагат да се пекат в гореща фурна.
    5. Периодично зелето се обърква, за да може да загори леко по края.
    6. Малко преди да се извади се добавят нарязаните на дребно домати, 1 с.л. червен пипер и зелето се разбърква добре.
    7. Пече се допълнително 15-20 минути.
      pechen_svinski_djolan
    8. Накрая се поднася по 1-2 парчета накъсан предварително джолан с боб и зеле.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress