Преди 1-2 месеца шпиковах свински джолан и го гарнирах с пресни картофи. Тогава тази рецепта много се хареса и реших днес пак да се върна към джолана, но този път ще го приготвя със зеле на фурна и боб.
Когато предния месец приготвих джолан, една позната ме пита – може ли свински джолан да се замразява? Бързам да отговоря, че аз не използвам замразен джолан. Особено пък телешки. Чувала съм, че редица домакини сготвят свинския джолан и след това го замразяват, но не съм пробвала лично. Аз съм на принципа, че ако може да се хапва прясно месо, няма защо да се замразява.
Освен шпикования свински джолан с пресни картофи, ето още една рецепта с джолан – Унгарски джолан гулаш.
Pin ItСвински джолан с прясно зеле и боб Recipe

От 07/12/2012
Публикувано на :Преди 1-2 месеца шпиковах свински джолан и го гарнирах с пресни картофи. …
Необходими продукти
- 1 джолан свински, около 1,2 кг
- прясно зеле около 1,5 кг
- 1 1/2 ч.ч. боб сух
- 2 листа дафинов лист
- 3 едри домата нарязани на ситно
- 10-15 зърна черен пипер
- 1 с.л. джоджен сух
- 1 с.л. магданоз сух
- 1 1/2 с.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. целина суха
- сол
- 4-5 с.л. зехтин
Приготвяне
- Бобът се оставя да се накисне от предната нощ или поне няколко часа преди да се сготви.
- Слага се да ври, като след като заври водата му се сменя. Водата не се осолява. Солта се добавя малко преди бобът да се свали от огъня. 10-15 минути преди да се отнеме от огъня се добавя 1 настърган домат и сухите подправки - джоджен, магданоз, целина, червен пипер. Аз лично за тази рецепта го предпочитам гъст, за да може да се сервира в една чиния с джолана. За това 1-2 чаши от боба ги пасирам и ги връщам обратно в тенджерата. Като го сервирам използвам дупчена лъжица, за да не "плувне" в чинията.
- През това време зелето се нарязва, осолява се и запържва леко в тенджера с 4-5 с.л. захтин.
- След това джоланът се осолява, поръсва се с прясно смлян черен пипер и се покрива със зелето, за да загори бързо. Добавят се дафинов лист и черен пипер. Зелето и джолана се слагат да се пекат в гореща фурна.
- Периодично зелето се обърква, за да може да загори леко по края.
- Малко преди да се извади се добавят нарязаните на дребно домати, 1 с.л. червен пипер и зелето се разбърква добре.
- Пече се допълнително 15-20 минути.
- Накрая се поднася по 1-2 парчета накъсан предварително джолан с боб и зеле.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Утре го почвам.
Супер! Ще се радвам да споделите как се е получило!
Мерси за информацията!