Традиционно зимата се приготвя свински джолан. Сред най-популярните рецепти в случая е джолан със зеле и боб. Разбира се, зимата можете да приготвите джолана и с кисело зеле. Пробвала съм да шпиковам джолана и да го поднеса с пресни картофи – става чудесен. Става добре и когато джоланът се приготви на гулаш.
Аз ще ви предложа една рецепта за джолан в гювеч. За гарнитура съм подбрала картофено пюре, но вие можете да я замените с друга по избор. В случая по-интересната част на рецептата е джоланът и по-точно фактът, че се пече в гювеч. За целта избрах джолан с кожа. Тъй като в гювеча месото предполага да се пече поне 5 часа, сметнах, че мазнината по кожата ще изиграе добра роля и няма да се налага да добавям мазнина при печенето.
Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Pin It
Рецепта за свински джолан в гювеч

От 01/19/2013
Публикувано на :Традиционно зимата се приготвя свински джолан. Сред най-популярните …
Необходими продукти
- 1 едър цял джолан с кожата, около 1,5 кг
- 3-4 скилидки чесън
- около 10-12 зърна черен пипер за шпиковането
- около 10-12 зърна розов пипер за щпиковането
- сол на вкус
- шарен пипер за поръсване
- 750 грама картофи нарязани на филийки
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 с.л. краве масло
Приготвяне
- В джоланът се правят малки прорези с тънък и остър нож и в тях се слагат парченца чесън, черен и розов пипер.
- След като се шпикова по възможност се оставя една нощ да престои така в хладилник. Завива се добре с домакинско стреч фолио.
- На следващия ден се осолява и леко с пръсти и спомощта на нож кожата се отлепя от месото, Не трябва да се отлепя цялата и да пада. По възможност се втрива прясно смлян шарен пипер между кожата и месото.
- Месото се слага в гювеча.
- Гювечът се затваря с капака и джоланът се пече 4-5 часа на 150 градуса. Важно е фурната да е студена, когато се слага гювечът.
Накрая може да запечете джолана за 20 минути.
- Джоланът се сервира топъл с гарнитура от картофено пюре. То се приготвя след като картофите се сварят се смачкават добре и към тях се прибавя прясно мляко, сол и бучка краве масло. Кожата на джолана става жилава и за предпочитане е да не я сервирате на този, на който не би му харесало!
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!