tabule_s_marokanski_kus_kus

Табуле най-често се приготвя в арабската кухня. Може да се сервира както като салата, така и като гарнитура към меса, особено агнешко.

Табулето е изключително богато на витамини и в този смисъл идеално се бори с пролетната умора. Основната му съставка е магданоза, така че можете да го приготвяте както през пролетта, така и през останалите сезони. Вече пресен магданоз има целогодишно.

По-различното в тази рецепта е това, че вместо булгур, използвах марокански кус-кус. Този мароканският кус-кус всъщност е много по-различен от онзи кус-кус, който навярно помните от детството си – със захар, сирене…

Мароканският кус-кус се приготвя като пшениченият грис се смесва с брашно и чрез триене се натрошава на дребни гранули. Кус -кусът се приготвя в специален съд на пара, но с успех можете да приготвите мароканската вкусотия, ако просто го залеете с вряла вода и го захлупите. Една част марокански кус-кус се залива с 2 части гореща вода. Отнема не повече от 10 минути и е готов.

Pin It

Табуле с марокански кус-кус Recipe

tabule_s_marokanski_kus_kus

От sheytanova Публикувано на : 05/22/2012

  • Подготовка: 20 минути

Табуле най-често се приготвя в арабската кухня. Може да се сервира както …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Една чаена чаша марокански кус-кус се залива с 2 кафени чаши гореща вода. Захлупва се за 5-10 минути.
  2. През това време магданозът се нарязва на ситно.
  3. Пиперът, доматите, пресните листа лук и старият лук също се нарязват на ситно.
  4. Зеленчуците се объркват, като се добавя сол, лимонов сок и зехтин. След като кус-кусът поеме водата също се добавя и разбърква.

WordPress Recipe Plugin by ReciPress

3 отговори
  1. Краси
    Краси says:

    Условно съм чувал за 2 разновидности табуле – „ливанско“ (с повече на магданоз и с булгур) и „мароканско“ (с кускус и по-малко магданоз). Лично аз не кисна булгура (кускуса), а само го измивам в студена вода. Той остава по-твърд, но пък поема от соса на салатата, която оставям да „отлежи“ около 30 мин. Като добълнителна подправка на вкус джуджето Дългоноско би използвало билката кихни сладко, но аз слагам сумак (сомак). Препоръчаната напитка е анасонова – арак, узо, мастика, ракъ и т.н. 😉

    Отговор
  2. Екскурзия в Мароко
    Екскурзия в Мароко says:

    Колко свежа и лятна изглежда тази рецепта, с всичките тези нарязани зеленчуци на кубчета е страхотна и ми се иска още сега да можеш да си хапна.Много благодаря за рецептата ще се опитам да я приготвя, макар че си е друго да бъдеш там и да опитваш от техните храни- местни.Не знаех, че мароканският кус-кус се приготвя като пшениченият грис и се смесва с брашно и чрез триене се натрошава на дребни гранули, както и вие добре ни пишете, за което много ви благодаря. Кус -кусът се приготвя в специален съд на пара,дано да успея понеже дори и едни макарони трудно приготвям, все ми се залепват след това, не знам защо така.Очакваме още ваши рецепти с така подробно описание.

    Отговор
    • sheytanova
      sheytanova says:

      Мароканският кук-кус е нещо божествени според мен! Лесен за приготвяне, питателен и вкусен! Поздрави! Вили

      Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *