Преглеждах си снимките на компютъра и попаднах на тази – малко градче в Емилия-Романя – Мондайно, известно с хубавите си вина, снимка, която направих през 2009. Международният офис на Болонския университет ни беше организирал редица от обиколки в района, които имаха за цел да накарат международните студенти да се влюбят в италианската кухня и култура. И успяха!

Mondaino

Затворих компютъра и отидох в кухнята да приготвя талиатели (реално на италиански трябва да бъде „талиетеле“).

Талиателите са традиционен тип паста, който произхожда от областта Емилия-Романя в Италия. Приличат по дължина на спагетите, но са значително по-широки – обикновено около 7 мм и са плоски. Болоня и околностите й са известни като гастрономическата столица на Италия. Наред с талиателите с рагу, типични ястия за областта са пиадина, лазаня болонезе, картофена торта. В областта можете да намерите едно от най-доброто прошуто в света – Прошуто ди Парма, както и мортадела – топло-сушен италиански салам, в който се съдържат поне 15% парченца свинска сланина.

Ето още идеи за рецепти с паста:

Лазаня с тиквички, панчета и гауда с шунка

Спагети със свинско рагу и чери домати

 

 

Талиатели с трюфели и сметана

Pasta_s_trjufeli_i_smetana

От sheytanova

Публикувано на : 03/30/2012

  • Брой / порции: 4 порции

Преглеждах си снимките на компютъра и попаднах на тази – малко градче в …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Трюфелът се почиства с четка от пръстта и нечистотиите без да се мокри. Настъргва се на ситно ренде и се смесва със сметаната.
    Ако това ви затруднява, нарежете го на тънки ивички и го пасирайте заедно със сметаната.
    И в двата случая се оставят няколко тънки филийки от трюфела за декорация.
    Сместа се изсипва в тиган и се бърка на слаб огън докато се посгъсти. Овкусява се с бял пипер и сол.

  2. През това време се сварява пастата според указанията на производителя, като тя трябва да остане „ал денте“ – пастата при сдъвкване да остава леко по зъба, да не е прекалено мека и разварена.
    След като пастата в сварена се отцежда добре и се обърква със соса и магданоза.
  3. Поднася се топла.

    Бон апети!

WordPress Recipe Plugin by ReciPress