tapioka

Тапиоката е нишесте, извлечено от растението маниока. Не случайно на опаковките от тапиока на състав пище „нишесте от маниока“. Произходът му е южно-американски, но тапиоката набира все по-голяма популярност и в Европа. Аз лично видях за пръв път тапиока преди не повече от 1-2 години у една позната.

За какво се използва тапиока?

Съществуват десетки рецепти с тапиока. Най-често тапиоката се използва за сгъстяване на супи и ястия. Също така можете да я използвате, за да станат сосовете ви по-гъсти. Има широко приложение в рецептите за кремове, като този крем с тапиока и кокосово мляко.  Да, кокосът и тапиоката са добри партньори. Впрочем тапиоката има неутрален аромат, така че носи на експерименти с подправки, особено по-пикантни, коледни подправки.

Вярвам, че в повечето рецепти, в които се използва кус кус можете спокойно да го замените с тапиока. В азиатската кухня се използва много тапиока, а има места по света, където тя е базов продукт за хранене. От тапиока в Азия се приготвя и хляб.

Тя се съдържа и в редица пасти за зъби, както и в състава на ексфолиращите козметични продукти за лице и тяло.

Хубавото за нея е, че не съдържа глутен и в нея почти няма протеини.

От къде да си купя тапиока?

Тапиока аз съм виждала в магазините за био хтана, можете да  закупите и тапиока онлайн. Аз лично предпочитам тапиоката на Priemal.

Харесайте страницата на мерудия.бг във Фейсбук

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *