Тапиоката е нишесте, извлечено от растението маниока. Не случайно на опаковките от тапиока на състав пище „нишесте от маниока“. Произходът му е южно-американски, но тапиоката набира все по-голяма популярност и в Европа. Аз лично видях за пръв път тапиока преди не повече от 1-2 години у една позната.
За какво се използва тапиока?
Съществуват десетки рецепти с тапиока. Най-често тапиоката се използва за сгъстяване на супи и ястия. Също така можете да я използвате, за да станат сосовете ви по-гъсти. Има широко приложение в рецептите за кремове, като този крем с тапиока и кокосово мляко. Да, кокосът и тапиоката са добри партньори. Впрочем тапиоката има неутрален аромат, така че носи на експерименти с подправки, особено по-пикантни, коледни подправки.
Вярвам, че в повечето рецепти, в които се използва кус кус можете спокойно да го замените с тапиока. В азиатската кухня се използва много тапиока, а има места по света, където тя е базов продукт за хранене. От тапиока в Азия се приготвя и хляб.
Тя се съдържа и в редица пасти за зъби, както и в състава на ексфолиращите козметични продукти за лице и тяло.
Хубавото за нея е, че не съдържа глутен и в нея почти няма протеини.
От къде да си купя тапиока?
Тапиока аз съм виждала в магазините за био хтана, можете да закупите и тапиока онлайн. Аз лично предпочитам тапиоката на Priemal.
Харесайте страницата на мерудия.бг във Фейсбук
Pin It
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!