Най-често приготвям телешкия език в масло на тиган. Става както за предястие, така и за основно ястие, когато го поднеса с една голяма салата, например. Този път обаче реших да обогатя малко повече вкуса на ястието като приготвя абсолютно лесен сос със сметана, горица и копър, с които полят парченцата телешки език. Получи се много приятна комбинация!
Телешки език можете да намерите във всяка добре заредена месарница.
Необходими продукти:
1 телешки език
200 мл сметана за готвене
1 с.л. горчица
3-4 стръка магданоз
сол
черен пипер (на вкус)
2 с.л. масло гхи (или обикновено краве масло).
Начин на приготвяне:
Телешкият език се сварява много добре в тенджера под налягане и се обелва. Моят съвет е да го обелете още докато е горещ, защото ако го оставите да изстине беленето става много трудно.
След като обелите телешкия език го нарежете на шайби с дебелина 7-8 мм.
Загрейте тиган и сложете маслото гхи (ако нямате използвайте обикновено краве масло или олио) да се разтопи. Запържете от двете страни телешкия език и го извадете от тигана в чиния.
Към останалото масло в тигана добавете сметаната за готвене, горчицата, малко сол на вкус, черния пипер и бъркайте интензивно докато сметаната се сгъсти. Това ще отнеме буквално секунди.
Към соса добавете копъра и разбъркайте.
Поднесете телешкия език със соса!
Поднесете телешкия езиз с чаша вино или любимо питие! Моят син предпочете да си пийне айран с телешкия език 🙂
Добър апетит!
Малки хитринки:
Ако искате сосът да е по-горчив, сложете една с.л. повече горчица. Ако искате да има по-сметанов и нежен вкус – нека количеството сметана да е повече. В случая аз заложих на втория вариант, заради сина ми, който обича горчица, но в умерени количества. Ако не сте сигурни дали всеки ще иска сос към телешкия език можете да поднесете соса в сосиера и така всеки, който желае ще може да си сложи сос, а който не иска – ще си похапне само телешки език просто в масло. 🙂
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още: