Ако сте се питате – как да приготвя телешки гърди – ето една рецепта за крехки телешки гърди в доматен сос с нахут и селъри. Знам, че мнозина си слагат спирачки да приготвят рецепти с телешки гърди, защото се опасяват, че няма да станат крехки. Донякъде са прави. До голяма степен обаче това за виси от месото, което ще използвате за рецептата с телешки гърди. Колко старо е животното. Можете да използвате и месо от млечно теле, като тогва просто трябва да намалите времето за топлинна обработка. Вожте рецептите с млечно телешко на фурна, млечно телешко с гъри на тиган, млечно телешко с грахово пюре.
Аз заложих на телешки гърди, които купих от Вашата месарница, пекох ги дълго в бульон и станах наистина крехки. Някои „запечатват“ телешките гърди преди да ги пекат, този път аз не го направих – и въпреки това рецептата е много сполучлива. За гарнитура приготвих варен нахут със селъри. Можете да сварите сух нахут, докато готвите гърдите, а можете и да използвате консервиран нахут в буркан. Оставям това на вас да решите.
Необходими продукти:
1,5 кг телешки гърди
1 ч.ч. сух нахут (или ако приготвяте рецептата с консервиран – около 500 грама сварен нахут в буркан)
1 стрък селъри
2 скилидки чесън
500 мл настъргани домати
1/2 ч.л. млян черен пипер
1/2 ч.л. суха манатарка
1 дафинов лист
2 ч.ч. зеленчуков бульон
сол на вкус
3 с.л. олио или зехтин + още 1 с.л. за гарнитурата
Начин на приготвяне:
Телешките гърди се осоляват, поръсват се с черен пипер, слагат се дафинов лист и сушена манатарка и се поставят в намаслен гювеч.
Прибавят се нарязания на ситно чесън и зеленчуковият бульон. Гювечът се слага в студена фурна, която се включва на 200 градуса за 40 минути, след това градусите се намаляват на 170 и се пече още час и половина. Проверете дали свинските гърди са омекнали и при необходимост добавете още топъл бульон или вода и продължете да печете до полуготовност.
Когато гърдите омекнат ги обезкостете, върнете ги в бульона.
Полейте телешките гърди с настърганите домати. Печете още около 45 минути с капак.
За гарнитурата сварете нахута в подсолена вода до готовност. Прецедете, овкусете със зехтин, сол и черен пипер + нарязаноото селъри. Поднесете с телешките гърди в доматен сос!
Добър апетит!
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg