Ако сте се питате – как да приготвя телешки гърди – ето една рецепта за крехки телешки гърди в доматен сос с нахут и селъри. Знам, че мнозина си слагат спирачки да приготвят рецепти с телешки гърди, защото се опасяват, че няма да станат крехки. Донякъде са прави. До голяма степен обаче това за виси от месото, което ще използвате за рецептата с телешки гърди. Колко старо е животното. Можете да използвате и месо от млечно теле, като тогва просто трябва да намалите времето за топлинна обработка. Вожте рецептите с млечно телешко на фурна, млечно телешко с гъри на тиган, млечно телешко с грахово пюре.

Аз заложих на телешки гърди, които купих от Вашата месарница, пекох ги дълго в бульон и станах наистина крехки. Някои „запечатват“ телешките гърди преди да ги пекат, този път аз не го направих – и въпреки това рецептата е много сполучлива. За гарнитура приготвих варен нахут със селъри. Можете да сварите сух нахут, докато готвите гърдите, а можете и да използвате консервиран нахут в буркан. Оставям това на вас да решите.

Необходими продукти:

1,5 кг телешки гърди

1 ч.ч. сух нахут (или ако приготвяте рецептата с консервиран – около 500 грама сварен нахут в буркан)

1 стрък селъри

2 скилидки чесън

500 мл настъргани домати

1/2 ч.л. млян черен пипер

1/2 ч.л. суха манатарка

1 дафинов лист

2 ч.ч. зеленчуков бульон

сол на вкус

3 с.л. олио или зехтин + още 1 с.л. за гарнитурата

Начин на приготвяне:

Телешките гърди се осоляват, поръсват се с черен пипер, слагат се дафинов лист и сушена манатарка и се поставят в намаслен гювеч.

Прибавят се нарязания на ситно чесън и зеленчуковият бульон. Гювечът се слага в студена фурна, която се включва на 200 градуса за 40 минути, след това градусите се намаляват на 170 и се пече още час и половина. Проверете дали свинските гърди са омекнали и при необходимост добавете още топъл бульон или вода и продължете да печете до полуготовност.

Когато гърдите омекнат ги обезкостете, върнете ги в бульона.

Полейте телешките гърди с настърганите домати. Печете още около 45 минути с капак.

За гарнитурата сварете нахута в подсолена вода до готовност. Прецедете, овкусете със зехтин, сол и черен пипер + нарязаноото селъри. Поднесете с телешките гърди в доматен сос!

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg