За рецептата за телешко със зеленчуци и сирена е най-добре да използвате обезкостено телешко месо, нарязано на порции (например телешки шол). Необходимото количество месо е около 1 кг. Месото се запържва до златисто от двете страни и към него се добавя около 1-2 ч.ч. телешки бульон. Осолява се на вкус. Месото се прехвърля в гювеч и се пече около 30 минути на 180 градуса и след това около 1 час и половина на 150 градуса. Ако бульонът се изпари се добавя съвсем малко още.

През това време се подготвят зеленчуците. Можете да използвате броколи, царевица, моркови, карфиол. В случая аз използвах един пакет замразени зеленчуци – само едрите парчета броколи нарязах на по-ситно. Сосът се приготвя като 2 с.л. брашно се запържват в 2 с.л. масло. На тънка струйка се добавя прясно мляко около 2-3 ч.ч. при непрекъснато и интензивно бъркане. Прибавят се зеленчуците и се оставят да къкрят, като най-накрая се натрошава около 100 грама синьо сирене и 50 грама топено сирене. По желание можете да добавите още сирена.

Когато месото е изпечено се слага в соса със зеленчуците и се поднася топло.

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още идеи за рецепти с телешко:

Телешко в млечен сос

Телешко варено с туршия

Телешко във винен сос

Телешко на тиган със задушен спанак

Телешко с марокански кус кус и цветя