Телешкото филе се приготвя сравнително по-бързо от останалите части на телето (шол, джолан, език). Освен че има по изискан вкус според мен, телешкото бонфиле се приготвя много по-лесно. Ще ви демонстрирам как в тази рецепта за телешко бонфиле с лучен сос.

За тази рецепта ви е необходимо едно телешко бонфиле или по-точно 4 парчета телешко бонфиле, всяко от около 180-200 грама. Не повече, защото става по-трудно за обработка. Малките телешки стекчета се завързват с бял памучен конец, за да може телешкото месо да запази формата си след термичната обработка. Предварително е добре да осолите месото и аз лично го обтривам с черен пипер. След което го завързвам с конеца и го запечатвам в предварително сгорещено масло и олио от гроздови семена. Смятам, че когато олио от семки (или зехтин) се смеси с чистото масло се получава много по-добър вкус. Предпочитам напоследък да използвам олио от гроздови семена, защото дори и при пържене не дразни чувствителния стомах. А и като цена реално не е по-скъпо от зехтина.

И така… Телешкото бонфиле, можете да го поднесете със сметанов сос, или с някои по-пикантен сос, но в тази рецепта телешкото бонфиле го поднасям с лучен сос. Един прекрасен начин да се пренесете във Френския прованс и да си отворите бутилка хубаво френско розе.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Крехко телешко в уок с моркови и лук

Мексиканско такос с телешко месо

Млечно телешко с грахово пюре

Пакери с телешки жулиениPin It

Телешко бонфиле с лучен сос

teleshko_bonfile_s_luchen_sos

От sheytanova

Публикувано на : 12/11/2013

    Телешкото филе се приготвя сравнително по-бързо от останалите части на …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Телешкото бонфиле се осолява, поръсва се с черен пипер и се завързва с бял памучен конец.
    2. Месото се запечатва за 3-4 минути от всяка страна в предварително загряното олио от гроздови семки + маслото. Месото се изважда от съда и се оставя да си „почине около 10 минути“.
    3. През това време нарязаният на ситно лук се задушава в същата мазнина. Разбърква се периодично докато се карамелизира. Добавя се виното и се разбърква докато течността се изпари.
    4. Прибавя се бульона и соевия сос и се оставя соса да се редуцира. Няколко минути преди сосът да се е готов, към него се прибавя телешкото месо.
    5. Телешкото бонфиле с лучен сос се поднася топло.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress