Класическата рецепта за торта гараш е измислена от унгарец, който е живеел и работил в сладкарница в София. Чувала съм, че се е намирала на бул. Дондуков. В този смисъл торта гараш е българо-унгарска торта. Има редица импровизации на рецептата, в повечето случаи моите познати я приготвят с натурален шоколад, а отгоре – с тъмна шоколадова ковертюра. Аз ще ви предложа един вариант с млечен шоколад. Неприятното е, че се прави само от белтъци и жълтъците в тази рецепта не се използват. Има други рецепти, в които част от желтъците се използват за крема с шоколад, който се намазва между блатовете. Традиционно отгоре се поръсва със зелени стърготини. Може да поръсите с начупени орехи или други ядки.

 Pin It

Торта гараш Recipe

torta_garash

От sheytanova

Публикувано на : 09/24/2012

    Класическата рецепта за торта гараш е измислена от унгарец, който е …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Белтъците се разбиват с щипка сол на твърда пяна като към тях се добавя пудрата захар.
    2. Кипва се готварската сметана с 3 с.л. захар на кристали. След като кипне се добавя начупения на парченца млечен шоколад и се разбърква докато сместа стане на гладък крем.
    3. Белтъчната смес се разделя на 3 части (или 4 в завивисимост от големината на тавата за печене – при мен излязоха 3 блата, но класическата торта гараш е с 4 блата). Пекат се върху хартия за печене в загряна фурна на 180 градуса до златисто.
    4. Върху всеки блат се разпределя шоколадов крем и след като и последният блат е готов и намазан с шоколад се слага в хладилник да стегне една нощ.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress