Класическата рецепта за торта гараш е измислена от унгарец, който е живеел и работил в сладкарница в София. Чувала съм, че се е намирала на бул. Дондуков. В този смисъл торта гараш е българо-унгарска торта. Има редица импровизации на рецептата, в повечето случаи моите познати я приготвят с натурален шоколад, а отгоре – с тъмна шоколадова ковертюра. Аз ще ви предложа един вариант с млечен шоколад. Неприятното е, че се прави само от белтъци и жълтъците в тази рецепта не се използват. Има други рецепти, в които част от желтъците се използват за крема с шоколад, който се намазва между блатовете. Традиционно отгоре се поръсва със зелени стърготини. Може да поръсите с начупени орехи или други ядки.
Pin It
Торта гараш Recipe

От 09/24/2012
Публикувано на :Класическата рецепта за торта гараш е измислена от унгарец, който е …
Необходими продукти
- 5 белтъка от яйца размер L
- щипка сол
- 200 грама пудра захар
- 1 с.л. брашно
- 350 грама млечен шоколад
- 250 грама готварска сметана
- 3 с.л. захар на кристали
Приготвяне
- Белтъците се разбиват с щипка сол на твърда пяна като към тях се добавя пудрата захар.
- Кипва се готварската сметана с 3 с.л. захар на кристали. След като кипне се добавя начупения на парченца млечен шоколад и се разбърква докато сместа стане на гладък крем.
- Белтъчната смес се разделя на 3 части (или 4 в завивисимост от големината на тавата за печене - при мен излязоха 3 блата, но класическата торта гараш е с 4 блата). Пекат се върху хартия за печене в загряна фурна на 180 градуса до златисто.
- Върху всеки блат се разпределя шоколадов крем и след като и последният блат е готов и намазан с шоколад се слага в хладилник да стегне една нощ.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!