цяло-пиле-с-мащерка-на-фурна

От детството си най-много обичах печено пиле на фурна с картофи и майка ми слагаше една чаена чаша бира при печенето. Иначе казано пиле с картофи и бира. Реших обаче днес да поднеса пилето просто със салата вместо картофи и затова запекох пилето дюк с микс от подправки на основата на мащерка. За мен едно от тайните на добре изпеченото пиле на фурна е маслото. Затова в тази рецепта заложих на масло гхи, но спокойно можете да използвате обикновено краве масло или просто да си пречистите такова.

Предлагам ви и още 3 мои любими рецепти с пиле – пиле с маслини в доматен сос, пиле в сос маринара и пилешко с кисело мляко и яйца на фурна.

Необходими продукти за пиле с мащерка на фурна:

1 цяло пиле дюк

2 ч.л. мащерка

3 с.л. гхи

1 ч.л. червен пипер

черен пипер на вкус

1/2 ч.л. чесън на прах

1 к.ч. вода

сол на вкус

1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Оставете маслото гхи на стайна температура и към него добавете мащерката, червения пипер, черния пипер, чесъна на прах и солта. Разбъркайте добре. С помощта на четка втрийте сместта върху пилето от всички страни. По желание можете да приготвите повече смес и да овкусите пилето и отвътре. Върху намаслена тавичка с 1 с.л. олио поставете пилето, прибавете 1 к.ч. вода и запечете до готовност (около 1 час и 10 минути) в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Малки хитринки

Ако използвате домашно пиле – ще ви трябва повече време за топлинна обработка. Аз бих сварила леко домашното пиле леко предварително.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *