От детството си най-много обичах печено пиле на фурна с картофи и майка ми слагаше една чаена чаша бира при печенето. Иначе казано пиле с картофи и бира. Реших обаче днес да поднеса пилето просто със салата вместо картофи и затова запекох пилето дюк с микс от подправки на основата на мащерка. За мен едно от тайните на добре изпеченото пиле на фурна е маслото. Затова в тази рецепта заложих на масло гхи, но спокойно можете да използвате обикновено краве масло или просто да си пречистите такова.
Предлагам ви и още 3 мои любими рецепти с пиле – пиле с маслини в доматен сос, пиле в сос маринара и пилешко с кисело мляко и яйца на фурна.
Необходими продукти за пиле с мащерка на фурна:
1 цяло пиле дюк
2 ч.л. мащерка
3 с.л. гхи
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на вкус
1/2 ч.л. чесън на прах
1 к.ч. вода
сол на вкус
1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Оставете маслото гхи на стайна температура и към него добавете мащерката, червения пипер, черния пипер, чесъна на прах и солта. Разбъркайте добре. С помощта на четка втрийте сместта върху пилето от всички страни. По желание можете да приготвите повече смес и да овкусите пилето и отвътре. Върху намаслена тавичка с 1 с.л. олио поставете пилето, прибавете 1 к.ч. вода и запечете до готовност (около 1 час и 10 минути) в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Малки хитринки
Ако използвате домашно пиле – ще ви трябва повече време за топлинна обработка. Аз бих сварила леко домашното пиле леко предварително.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!