свинско-бонфиле-на-фурна

За да получите сочно свинско бонфиле, което да не изсъхне, когато го правите на фурна трябва да го мариновате добре и да внимавате с времето за печене. Ако го препечете месото ще стане сухо. А самото бонфиле предполага да е сочно и крехко. Много бързо става да приготвите бон филе на тиган с лук. Единственият недостатък е, че така кухнята доста повче мирише на ядене, отколкото ако същото бонфиле го приготвите на фурна. Затова ви предлагам тази рецепта за мариновано свинско бонфиле на фурна – мариновате свинското месо, след което намазнявате една тавика и печете. Пъро в фолио, после – без.

Аз за намзняването на самата тавичка използвах този спрей, купен от LIDL с дъх на чесън:

oil-spray

Необходими продукти:

2 свински бонфилета

2 с.л. зехтин

1 с.л. соев сос

1 с.л. кленов сироп

1 с.л. прясно изцеден лимонов сок

1 ч.л. куркума

1 скилидка чесън на паста

1 ч.л. сладък червен пипер

щипка лют червен пипер

черен пипер – на вкус

1 ч.л. суха мащерка

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Махнете с тънък и остър нож ципите от свинските бонфилета. Смесете 2 с.л. зехтин, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. кленов сироп, 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 1 ч.л. куркума, 1 скилидка чесън на паста, 1 ч.л. сладък червен пипер, щипка лют червен пипер, малко черен пипер, 1 ч.л. суха мащерка, сол на вкус и мариновайте свинските филета в сместта. Оставете месото да поеме ароматите на подправките поне 2-3 часа в хладилник.

мариновано-свинско-бонфиле

Пръснете малко мазнина на дъното на тавичката и сложете бонфилетата. Покрийте с алуминиево фолио и печете 30-35 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор. След това махнете фолиото и запечете още 5 минути.

Нарежете на филийки.

свинско-бонфиле

Поднесете с подходяща гарнитура. Добър апетит!

Малки хитринки:

Свинското бонфиле много хора го наричат също малката рибица, докато на свинското контрафиле се казва – голямата рибица. Ако срещнете тези думи някъде – не се чудете кое филе – какво е 🙂 Ето ви една рецепта за апетайзър със сушена свинска рибица – иначе казано със сушено свинско филе.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg