За да получите сочно свинско бонфиле, което да не изсъхне, когато го правите на фурна трябва да го мариновате добре и да внимавате с времето за печене. Ако го препечете месото ще стане сухо. А самото бонфиле предполага да е сочно и крехко. Много бързо става да приготвите бон филе на тиган с лук. Единственият недостатък е, че така кухнята доста повче мирише на ядене, отколкото ако същото бонфиле го приготвите на фурна. Затова ви предлагам тази рецепта за мариновано свинско бонфиле на фурна – мариновате свинското месо, след което намазнявате една тавика и печете. Пъро в фолио, после – без.
Аз за намзняването на самата тавичка използвах този спрей, купен от LIDL с дъх на чесън:
Необходими продукти:
2 свински бонфилета
2 с.л. зехтин
1 с.л. соев сос
1 с.л. кленов сироп
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1 ч.л. куркума
1 скилидка чесън на паста
1 ч.л. сладък червен пипер
щипка лют червен пипер
черен пипер – на вкус
1 ч.л. суха мащерка
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Махнете с тънък и остър нож ципите от свинските бонфилета. Смесете 2 с.л. зехтин, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. кленов сироп, 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 1 ч.л. куркума, 1 скилидка чесън на паста, 1 ч.л. сладък червен пипер, щипка лют червен пипер, малко черен пипер, 1 ч.л. суха мащерка, сол на вкус и мариновайте свинските филета в сместта. Оставете месото да поеме ароматите на подправките поне 2-3 часа в хладилник.
Пръснете малко мазнина на дъното на тавичката и сложете бонфилетата. Покрийте с алуминиево фолио и печете 30-35 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор. След това махнете фолиото и запечете още 5 минути.
Нарежете на филийки.
Поднесете с подходяща гарнитура. Добър апетит!
Малки хитринки:
Свинското бонфиле много хора го наричат също малката рибица, докато на свинското контрафиле се казва – голямата рибица. Ако срещнете тези думи някъде – не се чудете кое филе – какво е 🙂 Ето ви една рецепта за апетайзър със сушена свинска рибица – иначе казано със сушено свинско филе.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg