Вече съм ви писала за една от най-новите български бутикови изби – Maryan winery, която се намира близо до гр. Елена в с. Марян. Днес на гости на кулинарния блог merudia.bg са именно собствениците на винената изба Марян – Светла и Илия Иванови. Двамата са юристи по образование и намират истината както пред Темида, така и във виното! Конкретен повод за интервюто с тях е Балканският винен фестивал, който се проведе миналия уикенд и сребърният медал, който получи тяхното вино – Queen Elena Cuvee 2011 на винения фестивал.

Вие двамата сте юристи по образование. Как се появи страстта към виното и идеята да създадете изба Марян?

Светла : Винаги съм обичала виното. Може би за това допринася факта, че съм от Свищов – един прекрасен малък град, заобиколен от лозя, където е въпрос на гордост и чест за всяка фамилия да притежава собствено лозе и разбира се да прави собствено вино. Помня гроздобера – с неговия безкраен празник, събирането на всички роднини и приятели на помощ за прибирането на реколтата и мачкането на гроздето. Помня и дългите есенни и зимни вечери с приятелските състезания и дегустации на новото вино и неизбежния извод, че „и тая година виното е добро“. Това в исторически план. Двамата като семейство открай време обичаме хубавото вино и добрата храна. Може би това ни накара да търсим и намираме добри вина както в България, така и в Европа. От там до идеята да създадем собствена изба е една крачка и ние я извървяхме.

Илия : Идеята беше да направим нещо, с което да се забавляваме и което обичаме да правим и мисля, че го постигнахме.

Миналата година излезе вашето розе Sense of Tears 2011, което още с появата си спечели сребърен медал на Балканския международен винен конкурс и фестивал. Добри са и отзивите за червеното вино Queen Elena 2011. Каква е концепцията ви по отношение на стила на вината, които произвеждате?

Светла: Харесваме класическия стил вина и се стремим да го постигнем и при нашите. Намирам, че няма нищо по-хубаво от едно класическо, отлежало в дъб шардоне, с аромат на препечен хляб и масло, допълнен с леки нюанси на кайсия и дюля. Нашето е такова и се радвам, че получаваме отлични отзиви за него. По подобен начин стоят нещата и с другите ни вина – идеята ни е да покажем, че в България класическите френски сортове са намерили своята втора родина и от тях се произвеждат прекрасни вина. Така например Совиньон Блан е свежо, пролетно, плодово-цитрусово вино. Розето е приятно минерално, опушено и плодово, а червените ни вина са плътни, с много плодови аромати и в типичен „Бордо“ стил.

Работите с класически, утвърдени във времето сортове. Какво е отношението ви към традиционните, местни български сортове?

Илия: Местните сортове са част от нашата история и наследство. Смятам, че от тях могат да станат интересни вина. Много ми се иска да направя една „Гъмза“ например. С времето ще опитаме.

Пазарът на вина е пренаситен и налагането на нова марка не е лесна задача. Какво отличава вашите вина от всички останали?

Светла : Може би факта, че влагаме много емоция и любов при създаването на вината. Ние лично участваме във всяка операция, „отглеждаме“ виното с много грижа и внимание. Нашият технолог Стефан казва, че това са най-малките ни деца. Ще ги отгледаме да пораснат, за да им се радваме и да споделим радостта си с другите.

Илия: Изключителното внимание към всеки детайл от производството на вината, постоянната грижа и взискателност.

Какво е внушението, което искате да оставят вината ви след като бъдат отпити?

Светла: Бихме искали да предадем нашата обич към виното на тези, които го опитват. Да ги накараме да усетят колко усилия и емоции са вложени в него, и да им се иска да отпият пак….

Кой ви прави вината? С кой технолог работите?

Илия: Технологът на избата е Стефан Чоранов и е наш приятел от много години. Заедно правим всичко – вземаме решения за концепцията, стила на виното и после ги осъществяваме.

С каква храна бихте комбинирали всяко едно от вината си?

Светла: Може би първо трябва да кажа, че част от концепцията ни за правене на вино включва да направим такава палитра от вино, с които да може да се започне и приключи една пълна вечеря.

Така например нашият Kera Tamara Sauvignon Blanc е идеален аперитив. Той отлично се съчетава с аспержи и пресни картофи със сос „Холандез“, с всякакви салати с лек дресинг, морски дарове.

Следва Kera Tamara Chardonnay – плътно, ароматно, отлежало в дъб – вино за храна. Бих предложила морски риби – например лаврак или ципура, изпечени в сол и сервирани със сос от зехтин и лимон, пъстърва с масло и бадеми. Аз най-много го харесвам с гъши дроб във всичките му варианти – на тиган с плодове, терин.

Нашето прекрасно Розе – Sense of Tears Rose чудесно се съчетава с ястия с ориз, агнешко месо, пиле, ястия от азиатската кухня.

Червеното Queen Elena Cuvee бих поднесла с месо – телешко, свинско, говеждо, може заек, с леки сосове.

И на последно място, на финала на вечерта – червеното Ivan Alexander Grande Cuvee – купаж, отлежал 12 месеца в дъбови бъчви и още 6 месеца в бутилка, с тъмно месо – говеждо, телешко, дивеч, с плътен сос, зрели меки сирена, отлежали твърди сирена и хубав домашен хляб.

Остава ни още едно – да направим десертно вино, за да има с какво да ядем синьо сирене и десерт, но и това ще стане, обещаваме!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *