Канелата се добива от „ликото“ –  вътрешната част на кората на лавровото тропическо дърво. Тя се суши и се навива на руло. В кулинарията се използва канела на пръчици и канела на прах.

Видове канела

Съществува цейлонска, китайска, виетнамска и индонезийска канела. Най-скъпата и качествена е цейлонската канела.

На кои ястия се слага канела?

Канелата се използва най-вече в сладкарството.

Ето някои рецепти, в които съм използвала канела:

Дребни сладки с кафе и мед

Трюфели с кафе и махлеб

Сладкиш „Меланж с физалис“.

В българската кухня се използва в рецепти за десерти с печени плодове (печени ябълки, круши, дюли), мляко с ориз, печена тиква с мед и орехи, пълнена тиква със сушени плодове и локум, тиквеник.

Използвала съм канела на прах и в рецепти за основни солени ястия и предястия като лозови сърми по арменски със стафиди и канела, мексиканска яхния.

Канела и други подправки

Канелата е чудесна подправка при греяно вино в комбинация с карамфил и други подправки. Канелата се съчетава също така успешно с мед, индийско орехче, кафе, махлеб, коняк, ванилия, какао, звезден анасон.

Канелата има силно антиоксидантен сфект. Подобрява кръвообръщението, храносмилането. Намалява кръвното налягане, кръвната захар, холестирола.

Други приложения на канелата

Канелата на пръчки може да се използва за ароматизиране и като новогодишна украса на масата. Освен това, сложена в захарницата, те предава своя аромат и на захарта.

Снимка: landsofwisdom.com

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It