Леща са семената на растение от семейство бобови. Лещата е позната от праисторически времена. Тя се споменава в библията. Преди много времена руснаците са казвали: „Кралицата леща“. Най-големите производители на леща са Канада, Пакистан, Турция и Индия, където е жизнено важна за народа храна. Има различни сортове леща – с по-едри и по-дребни семена. Друга класификация на лещата е по нейният цвят. Има зелена, кафява, жълта, оранжево-червена, дори и черна леща. Хранителните свойства на различните видове леща не се различават особено. Различни са времето и реакцията при приготвяне на различните видове леща.
Кафява леща
Най-популярната леща у нас е кафявата леща. Наричат я още континентална или египетска леща. Семената на кафявата леща са дребни, с лек землен вкус, но много ароматни, с което печели симпатиите на гастрономите. Тя е най-евтината, и лесно се разварява. Това може да се избегне, ако се сложи малко олио във водата и се вари не повече от 15-20 минути. Ако преценим времето за варене правилно, зърната ще останат цели. Тогава можем да използваме лещата за салата. Ако зърната на лещата се разварят ще я използваме за други рецепти. Можем да приготвим пюре или кюфтенца от кафява леща. Може да я допълним с наденички  за рецептата кафява леща с наденица. А може да приготвим леща за Андреев ден или леща с патладжан по сръбски.

Наскоро попаднах на някаква разновидност на кафявата леща – планинска био леща и съм изключително доволна – сварява се бързо и има много приятем вкус. Ето как изглежда опаковката на планинската леща.

planinska_lesta
Френска зелена леща
Френската леща има черно-зеленикав цвят и е много ароматна. Зелената френска леща има лек лешников вкус. Отначало френската леща се е отглеждала по вулканичните хълмове на Франция. Но сега френска леща се отглежда в Италия и Северна Америка. От 1996 година френската зелена леща получава признание за контролиран произход. Така френската леща запазва своята уникалност на френски продукт. Френската леща има ядков вкус и много фибри. При варене зърната не се разваряват, запазват своята цялост. Френската леща е много подходяща за салати и гарнитури. Но ако я посварим по-вече и използваме пасатор ще се получи нещо много приятно – вижте рецептата за каша от френска леща с куркума и горчица на зърна. Френската леща си партнира с козе сирене и пушена сьомга.

Червена леща
Люспите на червената леща са кафяви. Когато червената леща достигне до потребителя, обвивката е премахната. Така остават червеникавите зърна на лещата, които са разполовени. При варене, червената леща се разварява, но пък времето за приготвяне е по-кратко. Затова е много подходяща за кюфтета от червена леща, пюрета, пастети, крем супи. Както и друг път съм споменавала, националната храна на Турция, Русия и Индия е червената леща. Даал Тадка е традиционна индийска рецепта. В Мароко по време на свещения месец Рамадан едно от задължителните ястия е харира – супа с леща. Червената леща при варене става жълтеникава. В съчетание с ориз лещата е традиционна гозба в арабската кухня. Можем да приготвим от нея и червена леща с гъби шийтаке.

Черна леща
Черна леща или белуга както я наричат руснаците. Зърната на лещата са черни и лъскави като хайвера на белуга.

Жълта леща
Съществената разлика е в цвета. У нас не се среща много често.

Препоръки при приготвяне на леща
Изчистване на лещата от нежелани примеси. Измиване на лещата. Лещата може да се накисне предварително за няколко часа и после водата да се изхвърли за премахване на дискомфорта в стомаха. Така се намалява времето за варене на лещата. Не се накисва червената леща, защото е без люспи и с разполовени семена.
За да не се разварява лещата, може да се налее малко олио във водата по време на варенето.

Кога се слага солта при варене на леща и боб?

Солта и доматите се слагат към края на готвенето на лещата и боба.

Ползи от консумацията на леща

Лещата е богата на желязо, витамини, минерали, фолиева киселина. Тя е неизменна част от менюто на вегани и вегетарианци. Добре е да се включва в менюто на децата над две години.
Лещата се съчетава чудесно с моркови, целина, чесън, лук ориз, картофи, чубрица, черен пипер, червен пипер, магданоз, дафинов лист, домати, куркума, синапено семе, кимион, кориандър, киноа.
Лещата, която купуваме трябва де е лъскава и да няма петна. Съхранява се на хладно, тъмно и сухо място.

Вижте още:

Червена леща с печено пилешко със заатар

Каква червена леща да купим?

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка: http://dianasfood4thought.info