Маскарпоне е традиционен италиански млечен продукт от област Ломбардия. Крем сирене маскарпоне е вторичен продукт на прочутите италиански твърди сирена. Извлича се от суроватката на млякото. Маскарпоне се описва като сирене, но начина на производство прилича на кисело мляко. При неговото получаване се използва растителна мазнина, която се извлича от семената на тропическото дърво тамаринд. Традиционно маскарпоне се произвежда само през студеното време, но сега може да се купи по всяко време.

Маскарпоне е с висока масленост – 75% и има лек маслен вкус. На вид е свежо с бяло до сламено жълт цвят. Крем сиренето е меко, има компактна, еластична, кремообразна структура и е подходящо за мазане. Въпреки, че се описва като сирене, маскарпоне се употребява основно в десерти, сладиши, торти. Прочутите италиански десерти дължат неповторимия си вкус на маскарпоне.

Тортата тирамису няма да бъде истинска без маскарпоне. Крем сиренето чудесно се съчетава с коняк, ром, Марсала, светла плодова бира. Маскарпоне може да се вложи в плънки, мусове, чийзкейкове, сладоледи, еспресо, кремове и във всички рецепти с крем сирене.

Харесайте страницата ни във Фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg