Копривата е широко разпространено растение по нашите земи.

В българската кухня се използват листата и  връхчетата на копривата. Добре е да я включим в менюто си рано през пролетта. Копривата е незаменим източник на желязо за организма. Тя е изключително полезна при анемии, пролетна умора, алергии, неразположения. Освен това е източник на много витамини, калций и магнезий. Казват, че е особено полезно докосването на копривата с ръце. Това не е особено приятно, затова може да се използват ръкавици. Леко потупване с коприва помага при ишиас или скованост на тялото. Копривата се пие като чай след леко запарване и след престояване от няколко минути. Отварата трябва да има светло жълт цвят. Ако престои и добие тъмнозелен цвят, чаят губи полезните си свойства. Копривата е полезна билка при кръвоспиране, храносмилателни и бъбречни проблеми, косопад.

От прясната коприва чрез счукване в хаванче, или чрез пасатор може да се приготви салата. През пролетният сезон на копривата и агнешкото, може да се направи агнешка супа с коприва. Копривената каша е любима от детството. Копривата може да се съчетае с чушки и сирене като прoлетно предястие с коприва и синьо сирене. Тя може да се използва като естествена боя за боядисване на великденските яйца.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg