Какво е тамаранд?

Тамариндът или познат още като индийска фурма вирее на много места в Индия. Използва се като храна и подправка. Плодовете, са във формата на неправилна гондола. Под тъмнокафявата кожичка на плода има сочно бяло, влакнесто сладко-кисело месо. След като изсъхне, то става много кисело. Във вътрешността на шушулката, под плодовото месо се крият дребни семки. От плодовото месо се получава сок. В Тайланд се използват и листата на растението, които леко нагарчат. Добавят се в салати или супи. Горчивите свежи цветове също се комбинират с люти супи или люти сосове. Младите плодове  се консумират подсладени или с изсушен пипер. А от узрелите плодове се извлича концентрат и се употребява за сладки блюда. Концентратът от тамаринд се употребява в Индия и Средния Изток. Използват го за овкусяване на боб и леща.

В Западната кухня растителна мазнина, извлечена от семената на тамаринда се използва като незаменима съставка на традиционното италианско маскарпоне. Вкусът на сос Уорчестър се определя от екзотичния плод тамаринд. Тамариндът се използва за добавка към рибни консерви, ястия с къри, за сладък сиропи.

Тамариндът  е много плезен за здравето заради високото съдържание на витамин А, органична винена киселина, за която споменах, когато ставаше дума за лимонтозу. Чаят от тамаринд понижава кръвното налягане, помага за стомашни проблеми. Тамариндът не съдържа холестерол и мазнини. От плодовете му правят слабителни лекарства. Полезен е при диети за отслабване.

Казват, че в Тайланд слагат стрък тамаринд край родилката да пази нея и новороденото от зли сили.