Най-характерното за египетската кухня

Египетска кухня е доста питателна и някои хора я намират за тежка. Египетските ястия са силно повлияни от кулинарния титан Ливан. В района на Александрия в много отношения кухнята се доближава до Средиземноморската, а колко повече навлизаме във вътрешността на страната, храната става по-арабска, по-африканска и по-люта.  Египтяните хапват доста ориз, като добавят към него зеленчуци и меса. Употребяват и много бобени храни. И с какво да обогатиш землистия им вкус, ако не с разнообразни и ароматни арабски подправки. Впрочем готвенето с много и различни подправки е типично за арабската кухня. Сигурно сте забелязали, че колкото по-топла е държавата, толкова повече подправки се използват и обратно – в студените държави броят на студените подправки намалява. В Скандинавия местните използват 10 основни подправки, докато в Индия и Непал са около 25. Ние сме в умерения климатичен пояс и използваме умерено подправки (е, аз явно съм за топлите страни, но…).

Най-типичните египетски ястия

Египтяните са традиционалисти в кухнята и рядко експериментират. Ето и някои типични египетски ястия:

Кушари – навярно едно от най-популярните ястия в Египет. Приготвя се от леща, макарони, ориз, юфка, лук; всичко това залято със сос – доматен или чеснов.

Всякакви ястия с бакла (фул) – бакла с чесън; бакла с яйца

Фалафел – арабски кюфтенца, които се правят от фасул, зеленчуци, нахут, понякога с месо, но винаги с много подправки. Виждали сте ги и може би сте ги опитвали по арабските дюнерджици. Фалафелът може да бъде поднесен в арабска питка (най-популярният начин у нас) или по-точно в египетски хляб шами, но не се очудите, ако ви го сервират във вестник или друга хартия, когато сте на пътуване в Арабския свят. Египетският фалафел се нарича „тамия”.

Пастърма, която египтяните наричат бастурма. Приготвя се от телешко филе, оваляно в смес от подправки, в основата на която е кимионът.

Плосък египетски хляб аиш балади. Хлябът се сервира с различни дипове (както е модерно да се казва) – различни сосове, в които да се топи, като например тахуна – сусамов сос с лимон и чесън или баба гануш – сос от патладжани с чесън и магданоз.

Българите и египетската храна

Арабската кухня е много сходна с турската, съответно и с българската. Също и с гръцката кухня. Говорих си с моя позната, която живее в Египет и тя ми сподели, че не й е било трудно да свикне с вкуса на египетските ястия за разлика от по-голямата част от туристите идващи от северозападна Европа. По тази причина по-голямата част от хотелите по Червеноморието се опитват да приготвят за тях европейска кухня. Нещото, с което все още приятелката ми в Египет се опитва да свикне е египетската питка, която е кръгла и огромна, наподобяваща формата на палачинка. И също така, не мога и да си помисля да хапне молохея(някаква зеленина; не й знам аналогът у нас, но казват, че ако не се приготви както трябва е неприятна на вкус).

Египетски подправки

Гьозум, дафинов лист, розмарин, шарен пипер, сомак, кардамона, каркаде, шафран, смелени на прах лук, чесън, бадем, лешник, карамфил, грудките от орхидеи, джинджифил, фенел, естрагон, синап.

Вместо олио използват мас от опашката на овца, бадемово и сусамово олио.

Миксът от няколко от най-използваните подправки  наричат доха (сол, черен пипер, смелен лук…и т.н).Така приготвената смес използват направо в ястия.

Египетските продукти

Най-голямата разлика между египетските е българските продукти са подправките. Те могат да бъдат намерени в арабските магазини, но все още българите не са свикнали с тях и не ги познават, за това не ги й използват масово. От зеленчуците по-трудно у нас се намират бейби патладжан, тиквички и моркови. Поради малката им форма се използват за приготвянето на махши.
Моята позната ми разказа за пататата – с формата на картоф и вкус на печена тиква със мед. Смее се като се сеща за реакцията си, когато го е видяла за пръв път.
И не на последно място са плодовете, като манго, фурми, нар, гуава, бейби мандарини (приличат на големи бобови зърна и се консумират цели), балах и физалис, които в София се намират, но в провинцията – по-трудно. Тук е момента да отбележа, че червените зрънца на нара се използват масово в приготвянето на зелена салата в Египет. Ето от къде е дошла модата на зърната в салатата и в редица добри ресторанти у нас.

Египетски традиции на трапезата

На масата трябва да присъства цялото семейство. Винаги трябва да има египетска питка, сос тахина и зелена залата, както и лайм, който използват за подправяне на храната или, когато искат да неутрализират вкуса на едното ястие, за да пробват от другото. Винаги се сервирват по няколко вида ястия.

Снимка от bg.wikipedia.org, автор: B. SimpsonPin It