Вече съм писала за кокосовото мляко и кокосовото брашно, а сега е ред и на кокосовото масло.

Кокосовото масло се получава от плода на кокосовата палма – кокосовия орех. Световното първенство по производство на кокосови орехи държат Филипините, Индия и Индонезия. Кокосовото масло се получава чрез студено пресово извличане на маслото от кокосовата ядка. Полученото по този начин нерафинирано кокосово масло запазва своята екологична чистота, вкусовите и хранителни качества. Кокосово масло представлява бял крем до около 25 градуса. При по-висока температура се разтопява като олио.

Кокосовото масло в кулинарията

Кокосовото масло е много бърз източник на енергия за организма, което се дължи на неговата формула. За населението на тропиците това е единствената мазнина в кухнята на много хора. Казват, че кокосовата палма е дървото, което дава всичко необходимо за живота. Кокосовото масло съдържа наситени мазнини, които са изключително полезни за организма на човека. Кокосовото масло може да се използва ежедневно като здравословна закуска в съчетание с други полезни храни. Може да се добавя в сутрешния чай, мляко или в друго питие. Кокосовото мляко може да се използва при направа на торти, сладкиши, шейкове, сладоледи и други десерти. Способността му да издържа на висока температура и да не се поглъща от храната при пържене и готвене го прави неоценим помощник във всяка кухня. Кокосовото масло не се окислява, не съдържа холестерол, глутен, изкуствени химикали. Кокосовото масло не съдържа ГМО.

Ползи за здравето

Кокосовото масло е изключително полезно за здравето. Кокосовото масло влияе положително върху нервната система, имунната система, белите дробове. Кокосовото масло ускорява метаболизма и предпазва от затлъстяване.

Приложение в козметиката 

Кокосовото масло се използва в козметичната промишленост като овлажняващо средство за кожата, като я прави копринено мека. Може да се използва за тяло, маска за лице, балсам за коса, дори и за бръснене. С кокосово масло се прави прочутият лечебен масаж в Тайланд. В комбинация с други кремове има силен слънцезащитен ефект. Кокосовото масло е съставна част от сапуни, есенции, масажни масла и кремове за почистване на грим.

Любопитно

Течността в кокосовия орех преди да бъде отворен е стерилна. По време на втората световна война е била използвана за спешно кръвопреливане.

Вижте още:

Кокосов крем с ягоди

Кокосов тапиока крем с печени дюли

Кокосова торта с бисквити и череши

Кокосови трюфели (Домашни бонбони “Рафаело”)

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *