Лимецът е най-древният вид пшеница, позната на траките и е служила за храна на египетските фараони. Има еднозърнест и двузърнест лимец. Смята се, че еднозърнестият лимецът е бил култивиран най-рано в Югоизточна Турция.

Лимецът е покритосеменна пшеница. При прибиране на лимеца, стеблото се начупва, но зърното се запазва цяло, защото е покрито с четири слоя обвивки. За извличане на зърното се подлага се на допълнителна обработка, която оскъпява лимеца. Освен това пшеницата лимец за разлика от другите видове жито не увеличава добивите си при торене. Най-добре вирее в чистите, неизползвани земи в Балкана.

Това прави лимецът изключително здравословен продукт. От древни времена до с ега не са изменени вида и наредбата на гените на лимеца. И това, че са запазени от векове непроменени хранителните му свойства е най-ценното качество на пшеницата лимец. Лимецът е по-богат на манган, цинк и магнезий в сравнение с другите пшеници. При покълване на зърното лимец съдържанието им се увеличава многократно. Покълналите семена на лимеца съдържат също така витамин А, В, Е, белтъчини, което ги прави полезна храна за активно спортуващи при травми и мускулни разтягания.

За разлика от другите пшеници, съдържащият се в лимеца протеин не е токсичен за хора с непоносимост към глутена. За тях лимецът е изключително полезна храна.

Лимецът в кулинарията

Лимецът може да се включва в рецепти на супи, предястия, салати. От брашното от лимец може да се приготви здравословен хляб, палачинки, баници, торти и домашни сладкиши. Лимецът може да се употреби в зеленчукови ястия – например пълнени камби с лимец. Лимецът чудесно се съчетава с мед и ядки при дребни сладки и бисквити. В България лимец се отглежда в Боженския Балкан.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Разлика между био бульони и обикновени бульони

Пълнени чушки с ориз