История

Растението агаве вирее в пустинните райони на Мексико. Ацтеките са нарекли агавето „дар от боговете“, заради неговото свойство да подслажда храни и напитки. Агавето прилича на кактус и има около 200 разновидности. Но само от сърцевината на синьото агаве се извлича сироп и се прави текила.

Употреба на сиропа от агаве

Сиропът от агаве служи за подслаждане подобно на бялата захар, меда и кленовия сироп. Сиропът от агаве се усвоява много бързо от организма. Сиропът от агаве е подходящ при непоносимост към меда. Наричат го „медена вода“, но това не означава, че може да замени меда, с неговите полезни свойства. Сиропът от агаве може да бъде приеман и от диабетици заради ниския гликемичен индекс, но под лекарски контрол. Използва се в много малки количества тъй като е много сладък. Има мек вкус и не променя вкуса на продукта при подслаждане, както е при меда и кленовия сироп. Цветът на сиропа варира от светъл до тъмен и това определя вкуса му. Сиропът се използва за овкусяване на студени напитки, десерти.

При загряване или печене на сладкиши подслаждащите свойства на сиропа от агаве сякаш изчезват. Добре е със сироп от агаве да се подслаждат студени храни и напитки, кисело мляко. Сиропът от агаве е предпочитан от вегани и вегетарианци поради факта, че е растителен продукт.

Кога сироп от агаве не е препоръчителен за консумация

Сиропът от агаве не трябва да се консумира в големи количества. Сиропът може да предизвика болестни състояния. Не трябва да се консумира от хора с проблеми на черния дроб. Повишеният прием на сироп от агаве може да доведе до загуба на ценни минерали в организма, което не се наблюдава при бялата захар. Фруктозата при сиропа от агаве води до процеси свързани със стареене на клетките. Алтернатива на сиропа от агаве По-добрата алтернатива на сиропа от агаве са плодовете и меда.

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *