Символ и строеж на яйцето

Яйцата са познати като една от основните храни на човека от дълбока древност. Считани били като начало на живота и символ на плодородието. Яйцето е символ на четирите стихии – първичните потребности на човека. Белтъка-водата, жълтъка-огъня, черупката-земята и въздушната камера под черупката-въздуха.
Видове яйца
Най-използвани в кулинарията и според някои най-полезни яйца са кокошите яйца. Пуешките, гъшите и патешки се употребяват по-умерено.

как да купя криптовалута

Как да съхраняваме яйца

Яйцата са „развалят“ бързо, а консумацията на такива яйца е опасна. При температура от 7 до 12 градуса за два дни, яйцата губят около 20 % от качествата си. В някои държави при съхранение до 20 градуса за около седмица, яйцата вече не отговарят на изискванията. След втората седмица те губят своите полезни и вкусови свойства. След закупуване, яйцата трябва да се сложат в хладилник в най-студената му част без да се мият. Така правят голяма част от домакините. Според други пък измиването с четка намалява риска от салмонела (основно през топлите месеци).  Яйцата може да се съхраняват в картонената кутия. Не е за предпочитане да са на вратата на хладилника, тъй като там не е най-студено. Този парадокс на фирмите за хладилници ми е мистерия!

Замразяване на яйца или могат ли яйцата да се замразяват

Съхранението на яйца под нула градуса също води до промени в техните качества. Някои източници обаче допускат замразяване на яйца. Не се замразяват с черупките, защото ще се напукат. Може да се замразят цели яйца или да се отделят белтъци от жълтъци. Слагат се в съд и се завиват във фолио. Могат да престоят във фризера до 8-10 месеца. Аз никога не съм замразявала яйца!

Безопасна консумация на яйца

Не е препоръчително яйцата да се консумират сурови или полусурови. Болестотворната бактерия може да се съдържа както в жълтъка, така и в белтъка на яйцето. Тя не се разпознава, защото не променя вида и вкуса на яйцата. Особено внимателно се подхожда с яйцата при болни хора. Захранването с яйце на малки деца трябва да става изключително внимателно. Педиатрите препоръчват варенето на яйцата да е минимум 12 минути, за премахване опасността от салмонела. Великденските яйца също трябва да се варят поне 10 минути. Чрез специални светлинни устройства става изследването на яйцата дали имат салмонели.

Срокът на годност на яйцата

Срокът на годност на яйцата е от 3 до 5 седмици. Ако има отделени белтъци или жълтъци трябва да се употребят не по-късно от 3-4 дена. Срокът на издържливост на сварените яйца в хладилника е около седмица.
Ще разпознаем свареното яйце по това, че се върти – за разлика от несвареното, което не се върти.
Как да разпознаем пресните и старите яйца

Суровите пресни яйца са тежки, а старите –  по-леки. Лесно ще проверим това твърдение ако пуснем в една чаша с вода и една лъжица сол едно яйце. Ако потъне е прясно, ако изплува е старо. При старото яйце при разклащане се усеща раздвижване, при прясното – не. На прясното яйце кората е светла, гланцирана, а на старото яйце е матова и сивее. Не може да се консумира старо яйце, защото ще мирише. Ако се счупи прясно яйце, неговият жълтък е овален, не се разлива, а белтъкът е плътно около него. Прясно свареното яйце се обелва по-трудно от старото яйце, дори и да е охладено веднага във студена вода. Ако свареното яйце престои 1-2 дена в хладилника ще се обели по-лесно.

Използване на яйцата

Яйцата са един от основните кулинарни продукти във всяка кухня. Яйцата имат размер от S до XL, който отговаря съответно от над 43 грама до над 73 грама. Преди употреба, яйцата трябва да се измиват ( а някои ги измиват още като ги купят). Ако се варят трябва да се слага малко сол, за да не се напукат. Сварените топли яйца се ядат в специална чашка и лъжичка. Счупването на яйцата става на гладка повърхност с едно удряне. Така не се раздробява черупката и не попадат частици от нея в отделеното яйце. Това е още един начин за предпазване от проникване на бактерии салмонели. Яйцата се чупят едно по едно в чаша. Така ако се случи развалено яйце, не се изхвърлят всичките. Ако се отделят белтъци от жълтъци не трябва да се допуска частици от жълтъците в белтъците, защото няма да могат да се разбият добре. Ако ви е необходим само белтък, може да опитате да пробиете с игла яйцето от двата края и да отделите само белтъка. Жълтъкът се съхранява 2-3 дни в черупката. Може само жълтък да се съхранява в хладилник в затворено бурканче с вода.

Свойства на яйцата

Яйцата съдържат много полезни вещества като мазнини, белтъчини, минерали, витамини. Напоследък се смята, че яйцата са по-полезни отколкото се предполагаше преди. Пъдпъдъчите яйца се препоръчват като много полезни. Освен това пъдпъдъчите яйца, макар и по-дребни са много атрактивни за боядисване. Яйцата от пъдпъдък се считат за деликатес. По повърхността на всички яйца има хиляди малки пори. Чрез тях яйцето поема миризмите. Но това може да се окаже положително качество. В кутията, в която съхраняваме яйцата в хладилника може да сложим клонче от подправка, която харесваме. Така яйцата ще поемат аромата и ще са подходящи за определено ястие. Заради порите яйцата не се съхраняват измити, а се мият непосредствено преди употреба. Цвета на черупката на яйцата не влияе на техните вкусови качества. Тя зависи от храната на кокошкитe.

Употреба на яйцата в кулинарията

Яйцата са един от основните продукти в едно домакинство. С яйца могат да се приготвят сладкарски десерти, основни ястия, да се застройват супи, да се консумират самостоятелно.
Народната медицина препоръчва изгорено с огън или вряла вода веднага да се покрие е белтък.
За хора с проблеми с холестерола е препоръчително да консумират яйца умерено.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *