Макар да не съм огромен фен на яхниите се присетих преди няколко дни за ахния с кюфтета и така ми влезе идеята в главата, че нямаше как да не я приготвя. Имах качествена кайма у нас и веднага се захванах с овкусяването й, за да може леко да престои и да си поеме от ароматите на подправките. Яхнията с кюфтета напомня за тракийската рецепта кюфтета по чирпански, но истината е, че аз просто отворих хладилника и използвах продуктите, с които разполагам. А и офортмих кюфтетата по-едри отколкото при яхнийките от кюфтетата по чирпански, които съм опитвала. За лека пикантност сложих 1 с.л. пиперково пюре, което можете да прескочите, ако не обичате покантно или нямате. По желание можете да поръсите яхнията с кюфтета и картофи с нарязан на ситно пресен магданоз.
Необходими продукти за яхния с кюфтета и картофи
800 грама кайма смес
2 средно големи картофа
2 моркова
1 глава лук
2 стръка пресен лук
1 с.л. доматеню пюре
700 грама пасирани домати
2 скилидки чесън
1 с.л. пиперково пюре
1 с.л. чубрица
1 с.л. кимион
1 ч.л. червен пипер
2-3 стръка магданоз
1 яйце
галета за овалване на кюфтетата
1 с.л. препечено брашно
1 ч.ч. зеленчуков бульон
5-6 с.л. олио
сол на вкус
Начин на приготвяне на яхния с кюфтета и картофи
Приготвяме каймата за кюфтетата – 800 грама кайма, заедно с настърганата глава лук, яйцето, чубрицата, черния пипер на вкус, червения пипер, кимиона и нарязания на ситно магданоз се омесват добре и се оставят да престочт 1 час в хладилник (може и повече – например може да омесите каймата от предната вечер).
Картофите и морковите се нарязват на хапки.
От каймата се оформят кюфтета, овлават се в галета и се запържват леко в олиото (не се пържат до пълна готовност, а самп да добият форма и лека коричка) . След като се позапържат се вадят от тенджерата, в която се пържат и в олиото се задушава нарязания на ситно пресен лук, заедно с чесъна. Прибавя се сол, пиперковото и доматеното пюре, при интензивно бъркане. Добавят се картофите и морковите, както и зеленчуковия бульон и се оставят зеленчуците леко да се посварят. Внимателно се връщат кюфтетата и се поливат с пасираните домати. Ястието се оставя да къкри 30-40 минути, не трябва да завира, за да не се разпаднат кюфтетата.
След това се прибавя препеченото брашно размито в няколко с.л. водичка. Разбърква се добре и се оставя още няколко минути.
Ястието се поднася топло! Добър апетит!
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!