Преди време имаше класация за глобален символ на България и призът взе Мадарският конник. Сред кулинарните предложения за символ на страната ни попднаха баницата, киселото мляко или боб чорбата. Бобът, приготвен като яхния или чорба си е традиционно ястие за българската трапеза.

Точно и това е причината, поради която пиша тази на пръв поглед травиална рецепта.

Ако само боб ви се вижда прекалемо постно можете да го съчетаете с джолан със зеле или пък да го използвате за фритата с пилешко и боб.

 Pin It

Яхния боб Recipe

bob_yahnia

От sheytanova

Публикувано на : 07/11/2012

    Преди време имаше класация за глобален символ на България и призът взе …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Бобът се оставя да кисне 1 нощ във вода. Ако не разполагате с толкова време го сложете във вряла вода поне за час, сменете водата.
    2. Бобът се оставя да заври на силен огън, водата му се сменя, оставя се да заври ощр веднъж, след което температурата се намаля и той се оставя да къкри на огъня. Лукът и нарязания ситно морков се добавят. Идеалният вариант е да се остави да къкри 4-5 до 6 часа по този начин. Важно е да не се добавя сол докато се вари боба, тя се добавя чак накрая след като е сварен добре.
    3. 20 минути да се отнеме от огъня се добавя настъргания или пюриран домат, малко след това и подправките и солта.
    4. По желание може яхнията да се сгъсти с 1-2 с.л. вода, размити във вода. Аз лично предпочитам да пасирам 1-2 чаши от боба и така да го сгъстя.
    5. Може и да се направи запръжка с олио и червен пипер, която аз също избягвам.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress