Mеласата е остатъчен продукт при производството на захар от захарно цвекло или захарна тръстика. Количеството и качеството на меласата зависи от:

1.Степента на зрялост на изходния продукт – цвекло или тръстика.

2.Количеството на получена захар.

3.Метода по който е получена меласата.

Извличането на захарта става чрез тристепенно на цвеклото или захарната тръстика. При варенето захарта кристализира и се утаява. Останалият сок се нарича меласа. Има основно три вида меласа;

1.Светла – от първото варене.

2.Тъмна – от втория цикъл на кристализиране на захарта.

3.Черна – от последното трето варене.

Черната меласа е с най-малко захари, но е най-богата на витамини, желязо, калий, калций и магнезий. Има наситен, пикантен вкус и лепкава консистенция. Аз използвам тази меласа. Тя е естествен био продукт без химическа обработка и допълнителни стабилизатори или оцветители. В сравнение с рафинираната захар, меласата е по-богата на полезни вещества.

Употребата на меласата

Нерафинираната меласа се използва за подсладител на сладкиши, тестени, изделия, торти. Може да се добави върху палачинки, бухти, мекици. Меласата може да замени меда в домашните медени курабийки или захарта в кафето.

Наличието на калций в меласата я прави подходяща при запичане на боб, за да не се разкашка. Добавя се към края на процеса на готвене. Меласата е подходяща за маринати и при печени на месо.

Меласата се използва за производство на ром, спирт, глицерин. Служи и за храна на животните.

Съхранение на меласата

Меласта се продава във стъклени бърканчета. Добре е да се погледне срока на годност. Неразпечатаното  бурканчето може да се запази година на сухо и хладно. След отваряне, ръбът на бурканчето и капачката трябва да са чисти. Затвореното бурканче се държи в хладилник. Добре е половин час преди употреба да се извади от хлдилника и се държи на стайна температура.

Ползи от меласата

Меласата е полезна при артрит, запек, ревматизъм, сърцебиене, разширени вени.

Вижте още:

Десерт с меласа и чия

Сироп от агаве

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *