Тиквата има характерно определение за своя произход. Тя не е плод, не е зеленчук, а казват, че е плодов зеленчук. Тиквата присъства традиционно на българската трапеза, а и не само у нас. Тя се използва в кухнята на Франция, където се използва като зеленчук основно за ястия. В Южна и Централна Америка тиквата се смята за плод и с нея се приготвят изключително десерти. У нас тиквата намира място на празничната трапеза на всички есенни и зимни празници. Печената тиква присъства на масата на Кръстовден, Димитровден, Ивановден.

Трапезата на Бъдни вечер е украсена с пълнена тиква със сушени плодове, най-добре без ликьор. Тиквата може да се използва за десерти. Виж например комбус – десерт с тиква и дренки, печена тиква с мед и орехи, крем от тиква със стафиди и крем сирене. С тиква може да се приготви една по-различна крем супа от тиква. Тиквата може да се съчетае и с месо от заек, пуйка. Тестото за палачинки може да се допълни с тиквено пюре. То се комбинира с коктейли, сладоледи, кремове и други. А ето и няколко идеи за декорация с тиква за Хелоуин. Тиквата може да послужи за пълнеж на познатия ни тиквеник с готови кори. Освен десерти, ястия и тестени изкушения, от месестата част на тиквата се приготвя и рачел. Виж коняк с тиква и канела.

Семената на тиквата са другата ядлива част от плодовия зеленчук. Те се консумират изпечени за предпочитане без сол.

Какви са ползите от тиквата

1.Тиквата е ниско калорична и без мазнини. Може да се хапва смело, без притеснения за талията.

2.Тиквата спомага почистването на стомашно-чревния тракт и дебелото черво.

3.Тиквата е богата на бета-каротин, който и предава оранжевия цвят. Той е силен антиоксидант и се преобразува в витамин А в организма.

4.Съдържа витамин С,В2,В1,Р.

5.Съдържа полезни минерали, което прави консумацията на тиква полезна в превенцията с бъбречни и сърдечно-съдове заболявания.

6.Единствено в тиквата се съдържа витамин Т, които помага за по-лесно усвояване на храните и против затлъстяване.

7.Тиквата помага за регулиране на лошия холестерол.

8.Тиквените семки са богати на фибри, протеини, минерали, витамини. Според народната медицина тиквените семки помагат при глисти.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg