Джинжифилът е познат от времето на Конфуций. Джинжифилът е присъствал редовно на трапезата му. Смята се, че произлиза от земите на Южна Азия, Индия, Китай. У нас  намира приложение както в кулинарията, така и в козметиката, медицината…

 Описание на джинджифила

Използват се корените на джинджифила, които приличат на рога, от където произлиза и санскритското му име. Корените имат твърда текстура. Вътрешността на джинджифила може да е жълтеникава, червеникава или бяла в зависимост от вида му. Вкусът на джинджифила е остър, парлив, със сладникав послевкус и силен аромат на лимон. Пресните корени на джинджифила са с лъскава бежова кора. Тя е по-дебела ако коренищата са прибрани узрели и по-тънка ако са прибрани зелени.

За какво се използва джинджифил

Джинджифилът е една изключително ароматна подправка. Той е пикантна добавка към маринати и сосове, заради богатият и обгръщащ аромат. Ямайка се слави с най-качественият джинджифил и най-добрият микс от подправки за марината, наречен джърк. Една от на-важните съставки на микса за маринатата е джинджифила. В Азия доста често джинджифилът се използва настърган или ситно нарязан, престоял във вода и се добавя към ястието непосредствено преди сервиране. В Хималаите се пие чай от резенчета пресен джиндифил. В Индонезия сервират месо – свинско, пилешко, предварително намазано с паста от пресни чушки чили и джинджифил и опечено на бавен открит огън.

Към въглищата на скарата е добре да се добавят малко дървени стърготини, за да се получи леко опушен ефект. В Тайланд джинджифилът се добавя в кърито. В Индия джинджифилът запържен с чесън и лук служи за овкусяване на месни и зеленчукови блюда. Освен това, джинджифилът е подходящ за риба, морски дарове, ориз и бобове ястия, дресинг за салати, супи. Добре се съчетава и с млечни продукти. Освен в солени ястия, джинжифилът се използва и в рецепти на тестени изделия, сладки, курабии, сладоледи ликьори. В солени гозби джинджифилът се предпочита пресен, защото при загряване се засилва неговата лютевина, аромат и вкус. Големината на нарязване на джинджифила зависи от времето на приготвяне. Колкото е по-дълго – толкова по-едро се реже и обратно. В Китай пресният джинджифил се захаросва, като обелен и нарязан се държи в студена вода, след което се вари в захарен сироп. В Югоизточна Азия се ароматизират с джинджифил мармалад и компоти. В САЩ и Англия се прави бира от джинджифилов екстрат. Ако сме любители на кулинарните предизвикателства да продължим кулинарният фюжън ефект може да смесим телешки стек с гъби шийтаке и джинджифил. Скандинавските курабии с традиционните коледни аромати на канела, кардамон и карамфил се сливат с този на джинджифил. Или традиционно френският крем брюле да се допълва с джиджифил и лимонена трева.

Особености

При изсушения и стрит джинджифил ароматните и вкусови свойства са по-слабо изразени и затова се използва при сладкарски изделия. Силните антиоксидантни свойства на джинджифила го правят приложим при меса, които намазани с джинджифилова паста трябва да се запазят по-дълго време в хладилника. Джинджифилът може да създаде на човек „джинджифилово настроение“ Джинджифилът може да помогне при язва, гадене, регулира храносмилането. В съчетание с други продукти влияе благотворно върху организма на човек. Джинджифилът не е препоръчителен за деца, бременни, кърмачки.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка: http://www.bollyberg.com

Вижте още:

Кайенски пипер

Канела

Каперси

Карамфил

 Pin It