Джинжифилът е познат от времето на Конфуций. Джинжифилът е присъствал редовно на трапезата му. Смята се, че произлиза от земите на Южна Азия, Индия, Китай. У нас  намира приложение както в кулинарията, така и в козметиката, медицината…

 Описание на джинджифила

Използват се корените на джинджифила, които приличат на рога, от където произлиза и санскритското му име. Корените имат твърда текстура. Вътрешността на джинджифила може да е жълтеникава, червеникава или бяла в зависимост от вида му. Вкусът на джинджифила е остър, парлив, със сладникав послевкус и силен аромат на лимон. Пресните корени на джинджифила са с лъскава бежова кора. Тя е по-дебела ако коренищата са прибрани узрели и по-тънка ако са прибрани зелени.

За какво се използва джинджифил

Джинджифилът е една изключително ароматна подправка. Той е пикантна добавка към маринати и сосове, заради богатият и обгръщащ аромат. Ямайка се слави с най-качественият джинджифил и най-добрият микс от подправки за марината, наречен джърк. Една от на-важните съставки на микса за маринатата е джинджифила. В Азия доста често джинджифилът се използва настърган или ситно нарязан, престоял във вода и се добавя към ястието непосредствено преди сервиране. В Хималаите се пие чай от резенчета пресен джиндифил. В Индонезия сервират месо – свинско, пилешко, предварително намазано с паста от пресни чушки чили и джинджифил и опечено на бавен открит огън.

Към въглищата на скарата е добре да се добавят малко дървени стърготини, за да се получи леко опушен ефект. В Тайланд джинджифилът се добавя в кърито. В Индия джинджифилът запържен с чесън и лук служи за овкусяване на месни и зеленчукови блюда. Освен това, джинджифилът е подходящ за риба, морски дарове, ориз и бобове ястия, дресинг за салати, супи. Добре се съчетава и с млечни продукти. Освен в солени ястия, джинжифилът се използва и в рецепти на тестени изделия, сладки, курабии, сладоледи ликьори. В солени гозби джинджифилът се предпочита пресен, защото при загряване се засилва неговата лютевина, аромат и вкус. Големината на нарязване на джинджифила зависи от времето на приготвяне. Колкото е по-дълго – толкова по-едро се реже и обратно. В Китай пресният джинджифил се захаросва, като обелен и нарязан се държи в студена вода, след което се вари в захарен сироп. В Югоизточна Азия се ароматизират с джинджифил мармалад и компоти. В САЩ и Англия се прави бира от джинджифилов екстрат. Ако сме любители на кулинарните предизвикателства да продължим кулинарният фюжън ефект може да смесим телешки стек с гъби шийтаке и джинджифил. Скандинавските курабии с традиционните коледни аромати на канела, кардамон и карамфил се сливат с този на джинджифил. Или традиционно френският крем брюле да се допълва с джиджифил и лимонена трева.

Особености

При изсушения и стрит джинджифил ароматните и вкусови свойства са по-слабо изразени и затова се използва при сладкарски изделия. Силните антиоксидантни свойства на джинджифила го правят приложим при меса, които намазани с джинджифилова паста трябва да се запазят по-дълго време в хладилника. Джинджифилът може да създаде на човек „джинджифилово настроение“ Джинджифилът може да помогне при язва, гадене, регулира храносмилането. В съчетание с други продукти влияе благотворно върху организма на човек. Джинджифилът не е препоръчителен за деца, бременни, кърмачки.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка: http://www.bollyberg.com

Вижте още:

Кайенски пипер

Канела

Каперси

Карамфил

 

Pin It
2 отговори
  1. Ivanka Koleva
    Ivanka Koleva says:

    iskam da znam ima li stranichni deistvia. A3 imam infekzia na urinata E-6eri coli. Bolna zlachka i vazli na 6titovidnata jleza. 3atova iskam da znam moge li da mi prechi na tezi zaboljvania

    Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият отговор на Анонимен Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *