В последно време се използва все повече рапично олио. Биологичното рапично олио се извлича чрез студено пресоване от семенцата на био рапицата. Рапичното олио е филтрирано и е обработено без „химикали“. Рапицата е биосуровина отглеждана далеч от трафика, без наторяване с минерални торове и пестициди. Рапицата не е генномодифицирана и семената не са третирани с химикали.

За какво се използва био рапичното олио

Био рапичното олио е богат източник на витамин Е, омега 3, 6 и 9 мастни киселини и са запазени са хранителните свойства на суровината. Рапичното олио намалява лошия холестерол. Рапичното олио няма отявлен силен аромат и може да се съчетае с други аромати. Освен цялостно здравословно влияние върху организма, рапичното олио оказва благоприятно влияние върху косата, ноктите и кожата на човек.

Рапичното олио служи за овкусяване на салати, за дресинг, като добавка към готовото ястие, но не по-вече от супена лъжица дневно. Рапичното био олио се използва само за директна консумация в сурово състояние. Не търпи загряване и пържене. Съхранява се на тъмно и студено.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Слънчогледово олио Хармоника

Всичко за сиропа от агаве

Вреден ли е натриевият глутамат?

Pin It
1 отговор
 1. Виолета
  Виолета says:

  http://www.ehow.com/facts_5502405_canola-oil-health-risks.html

  ето един сайт с много подробно обяснение за проблема с рапичното олио:
  http://ezinearticles.com/?Is-Canola-Oil-Good-For-You?&id=5306004

  Днес се порових малко в някой сайтове и ето на кратко какво разбрах:

  Канола (рапица) е растение което е изкуствено създадено с генно модифициране от Rapeseed (не знам как се превежда на бг).
  Тъй като Rapeseed съдържа голямо количество (40-50%) ерукова киселина, която е токсична и не може да се използва, за това са го модифицирали генетично и са го кръстили „Canola“ . Въпреки това в новополученото растение (масло) отново има наличие на тази киселина в 1-2 %, а освен това съдържа съвсем непознат вид мазнина, която не присъства в никое друго растително масло и не може да се преработи от човешкия организъм и се натрупва в разни органи, като сърце, бъбреци. Предизвиква лезии на сърцето, бъбречни проблеми, автоимунни проблеми и още разни други, които не запомних добре. При дългосрочна употреба изчерпвало запасите от вит. Е, и съдържало известно количество сяра.

  Тъй като това масло е много евтино за добиване, е било доста добре рекламирано, като богато на омега 3 и 5. киселини .Това явно е така, но те се разпадали много бързо, а дългосрочните ефекти от негативните му страни не са достатъчно добре проверени, т.к се използва от скоро (няколко десетилетия май).

  това разбрах в общи линии, като статията завършва така:

  As seen from above, despite all the hype about how good and healthy canola oil is, there are many potential health issues associated with it. Canola oil remains to be time-tested that it is truly safe for human consumption. In the meantime, it is not worthwhile to be a guinea pig.

  Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *