Сусамът се отглежда в Северна Африка, Средиземноморието, а у нас –  в Южна България.

Аз лично използвам био сусам с произход Индия. Сусамът е известен от древни времена. Използва се като храна, подправка и в медицинската промишленост Сусамената шушулка има свойството да се разтваря когато достигне момента на узряване.

Сусамът и историята за Али Баба

Прочутата фраза „Сезам отвори се!“ е свързана със сусама, защото сезам означава сусам. Затова Али Баба изброява имената на семена и улучва с името сезам. Така сусамът позволява бедният Али да вземе съкровищата на разбойниците.

Употреба на сусам в кулинарията

Сусамът е незаменима подправка в кухнята на Близкия и Далечния Изток. Преди употреба сусамовите семена обикновено се препичат в тиган без мазнина. Сусамените зрънца придават уникалност на всяко ястие. От сусамът се получава тахан, сусамово олио, сусамово брашно, сусамово мляко. Сусамовият тахан у нас се използва за направа на тахан халва. Фалафел със сусамов тахан е едно невероятно изкушение.

Рецепти със сусам

Оваляните в бял сусам месото и риба след изпичане или пържене добиват неустоимо вкусна хрупкава коричка. Сусамът се използва за поръсване на хлябове, сладкарски изделия-бисквити, кексове. Сусамът може да се използва в дресинги и за поръсване на салати, като и като добавка към зърнена закуска. Аз приготвям карамелени сусамки от него. Сусамът все по-широко се използва в диетичната кухня.

Семената на сусама

Сусамените семенца са малки, плоски, овални с деликатен аромат и вкус на ядки. Има бял, жълт, червен и черен сусам. Сусамовите семена съдържат много полезни вещества и се препоръчват на деца, бременни, млади и стари.

Как да съхраняваме сусама

Когато купуваме сусам опаковката трябва да е херметически затворена. Необеленото сусамово семе трябва да се съхранява на сухо, тъмно и хладно в херметически затворен съд. Ако е обелено се слага в хладилник или фризер.

Вижте още:

 

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *