Заатар е арабска подправка и по-точно микс от подправки, в основата на който стои сомакът (някъде сомак се среща като сУмак, но става въпрос за едно и също нещо). За пръв път тази подправка ми я показа Михаела от магазина за подправки „Бахарат“ и последните седмици на няколко пъти я използвам. Приготвих питки със заатар, както и червена леща с пилешко печено със заатар. Макар в арабския свят да не използват подправката за свинско съм убедена, че ще подхожда много добре, ако се маринова предварително свинското в каша от равни количества зехтин и заатар.

Заатарът е микс от подправки, в който може да доловите аромата на сомак, сушени билки, сусам, смрадлика. В повечето случаи съдържа и сол. В някои разновидности на заатар-а може да се прибави кимион, чубрица, мащерка, кориандър.

Ако го използвате за намазване на арменски питки, например и обичате някоя подправка, можете да засилите вкуса й като добавите от нея към заатар-а. Например да прибавите повече сомак или мащерка. В Арабския свят чест топят хляба първо в зехтин и после в заатар. В Оман специално приготвят горещ чай от подправката.

Вие можете да я използвате за овкусяване на хумус, зеленчуци или меса.

Заатар е особено популярен в Армения, Иран, Египет, Йордания, Ливан, Турция, Мароко, Тунис.Pin It