zaatar_arabska_podpravka

Заатар е арабска подправка и по-точно микс от подправки, в основата на който стои сомакът (някъде сомак се среща като сУмак, но става въпрос за едно и също нещо). За пръв път тази подправка ми я показа Михаела от магазина за подправки „Бахарат“ и последните седмици на няколко пъти я използвам. Приготвих питки със заатар, както и червена леща с пилешко печено със заатар. Макар в арабския свят да не използват подправката за свинско съм убедена, че ще подхожда много добре, ако се маринова предварително свинското в каша от равни количества зехтин и заатар.

как да купя криптовалута

Заатарът е микс от подправки, в който може да доловите аромата на сомак, сушени билки, сусам, смрадлика. В повечето случаи съдържа и сол. В някои разновидности на заатар-а може да се прибави кимион, чубрица, мащерка, кориандър.

Ако го използвате за намазване на арменски питки, например и обичате някоя подправка, можете да засилите вкуса й като добавите от нея към заатар-а. Например да прибавите повече сомак или мащерка. В Арабския свят чест топят хляба първо в зехтин и после в заатар. В Оман специално приготвят горещ чай от подправката.

Вие можете да я използвате за овкусяване на хумус, зеленчуци или меса.

Заатар е особено популярен в Армения, Иран, Египет, Йордания, Ливан, Турция, Мароко, Тунис.

Pin It
2 отговори
  • sheytanova
   sheytanova says:

   Здравейте, Диди! Колкото арабски фамилии, толкова и рецепти за заатар. Ни ако вие решите да си приготвите заатар у дома можете да добавите майорана, риган, мащерка, чубрица, смрадлика. Задължителното според мен е сусамът. Аз лично си го купувам от магазина за подправки “Бахарат” и тяхната рецепта ми допада изключително много! Поздрави! Виолета

   Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *