Това лято с Деан бяхме на почивка за една седмица в Малта и един от фаворитите от местната кухня ни стана заешкото по малтийски. Макар по принцип да не съм върл почитател на резенето, в Малта заешкото ми хареса. Купих цял заех и помолих в месарницата да ми го нарежат на порции.
По отношение на подправките за заешкото по малтийски се използва основно резене, черен пипер, дафинов лист, чесън.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още рецепти за заешко:
Заешко на скара – изпитана рецепта
Заешко със сини сливи и гъби шийтаке
Заек по малтийски

От 08/26/2014
Публикувано на :- Брой / порции: около 6 порции
Това лято с Деан бяхме на почивка за една седмица в Малта и един от …
Необходими продукти
- 1 заек нарязан на порции
- 1 кг картофи
- 2-3 моркова
- 2 глави лук
- 2 с.л. резене
- 2 скилидки чесън
- 2 броя дафинов лист
- 1 домат настърган
- 400 мл червено вино
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
- 1 ч.л. лют червен пипер
- зехтин
Приготвяне
- Заекът се осолява, овкусява се с черен пипер и лютия червен пипер и се залива с червеното вино. Добавя се дафиновият лист и чесънът.
- Така заешкото месо се маринова за една нощ, като се оставя в хладилник.
- Картофите, заедно с лука се нарязват, посоляват се, поливат се със струйка зехтин; поръсват се с резене; добавя се малко вода и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса.
- Морковите се задушават в сгорещен зехтин, след което се запържват порциите заешко месо до златисто. Добавя се към заешкото маринатата от виното и вода колкото да покрие месото.
- Покрива се с капак и се оставя да къкри до готовност. Накрая се прибавя настъргания домат и се вари още около 10 минути.
- Сервира се с гарнитурата от картофи и лук с резене.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!