Това лято с Деан бяхме на почивка за една седмица в Малта и един от фаворитите от местната кухня ни стана заешкото по малтийски. Макар по принцип да не съм върл почитател на резенето, в Малта заешкото ми хареса. Купих цял заех и помолих в месарницата да ми го нарежат на порции.

По отношение на подправките за заешкото по малтийски се използва основно резене, черен пипер, дафинов лист, чесън.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още рецепти за заешко:

Заек в гювеч с вино и бира

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецепта

Заешко роле със сушени домати

Заешко със сини сливи и гъби шийтаке

Заек по малтийски

zaek-po-maltiiski

От sheytanova

Публикувано на : 08/26/2014

  • Брой / порции: около 6 порции

Това лято с Деан бяхме на почивка за една седмица в Малта и един от …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Заекът се осолява, овкусява се с черен пипер и лютия червен пипер и се залива с червеното вино. Добавя се дафиновият лист и чесънът.
  2. Така заешкото месо се маринова за една нощ, като се оставя в хладилник.
  3. Картофите, заедно с лука се нарязват, посоляват се, поливат се със струйка зехтин; поръсват се с резене; добавя се малко вода и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса.
  4. Морковите се задушават в сгорещен зехтин, след което се запържват порциите заешко месо до златисто. Добавя се към заешкото маринатата от виното и вода колкото да покрие месото.
  5. Покрива се с капак и се оставя да къкри до готовност. Накрая се прибавя настъргания домат и се вари още около 10 минути.
  6. Сервира се с гарнитурата от картофи и лук с резене.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress