Последния месец на няколко пъти приготвям заешко месо. Показах ви рецепта за заешко в сос 4 сирена, както и за заешко с горчица на фурна. И двете рецепти за заешко са ни любими, а заекът с трюфелово песто, горчица и сметана е вариация на заешкото с горчица на фурна.
Видове заешко месо.
Заешкото месо се добива от питомен или див заек. Питомните зайци се отглеждат домашно или във ферми. Аз всъщност съм приготвяла в моя блог единствено и само рецепти с питомно заешко месо. Можем да си купим заек от пазара или от магазина. Аз купувам от Вашата месарница. Предлагането е ограничено, може би поради цената или заниженото търсене.
Защо трябва да ядем заешко месо?
Затова нека да кажем защо трябва да консумираме повече заешко месо. Заешкото месо се определя като бяло месо. Когато купуваме, месото трябва да е с бледорозов цвят, гладка структура, без тъмни петна. Прясното заешко месо има много приятен вкус и е изключително полезно за хора на различни възрасти, кърмачки, подрастващи деца. С него може да се захранват и бебета. Заешкото помага за по-бързо възстановяване след боледуване. Месото от заек не причинява алергии и е ниско калорично. Не е богато на мазнини и е подходящо е за хора, които спазват диети и си контролират теглото. Има благоприятен ефект при проблеми с храносмилателния тракт. Месото от заек е богато на белтъчини и много полезни хранителни вещества, които се усвояват пълноценно от човешкия организъм. Наситено е с протеини, омега 3 и омега 6 мастни киселини, вит.В, минерали, които помагат за укрепване на имунната система. Наличието на желязо в заешкото месо е полезно за хора, които страдат от анемия. Прекалената консумация на заешко месо води единствено до появата на подагра и артрит. Затова не бива да се злоупотребява.
Как се приготвя заешко месо?
Преди да се пристъпи към същинското готвене е добре да се направи следното. Заекът цял или нарязан на порции се оставя за една нощ в марината. Маринатата се прави от вода, оцет, вино, нарязани на четвъртинки две глави лук, 4-5 нарязани скилидки чесън, няколко кубчета от глава на целина или стъблото, щипка естрагон, 7-8 зърна черен пипер, нарязан корен пащърнак, един нарязан морков. Мариноването за дивия заек е задължително. На следващия ден месото се отцежда и се пристъпва към готвенето. От него може да се приготвят различни гозби – супи, основни ястия, допълнение към салати и други.
Консервиране на заешко месо в буркани. Как да запечатаме заешко месо?
Ако разполагаме с повече заешко месо, може да го съхраним, като го запечатаме в буркани. Или просто да си купите готов буркан със заешко месо от Вашата месарница например и да си приготвите рецептата за заешко с 4 сирена.
Отцеденото и нарязано на порции месо се запържва до розово в силно загрято олио. Нарежда се в буркани. Ребрата може да се сварят до готовност и обезкостят за супи, като се сложат в отделни буркани. Бульона и останалата мазнина от запържването се разливат в бурканите. На буркан се слага почти равна супена лъжица сол, няколко зърна черен пипер и по желание дафинов лист и бахар. Бурканите се затварят и се варят 3-4 часа. Така могат да се съхранят дълго време.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg