Както съм казвала и преди, заешкото си е едно от специфичните за обработка меса в кулинарията. Рецепти за заешко има изключително много, важно е да съобразите заешкото дали е от див заек или домашен. В случая предлаганата рецепта е за домашен заек в гювеч. Всъщност заешкото в гювеч става изключително крехко и не се получи сухо. С една дума уникална рецепта за заешко!
Важно е да сложите гювеча със заека в студена фурна; ако сте я загряли предварително рискувате да се пръсне гювечът със заешкото.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Заешко на скара – изпитана рецепта
Заек в гювеч с вино и бира

От 09/30/2013
Публикувано на :Както съм казвала и преди, заешкото си е едно от специфичните за …
Необходими продукти
- 1 заек домашен, а не див
- 200 грама гъби
- 1-2 с.л. червен пипер
- 1/2 ч.ч. олио
- 1/2 ч.ч. бира
- 1/2 ч..ч. вино бяло
- 1 ч.ч. вода
- сол на вкус
- 2 броя морков почистени и нарязани на шайби
- 4-5 скилидки чесън нарязани на ситно
- 1 глава лук нарязан на ситно
- 3 с.л. целина корен, нарязан на ситно
- 1 ч.л. естрагон
- 2-3 с.л. оцет
- 1-2 зърна бахар
- 1 дафинов лист
Приготвяне
- Заекът се изчиства, измива се добре, премахват се вътрешностите и се нарязва на порции. Поставя се в подходящ съд заедно с продуктите за марината (морков, чесън, лук, целина, естрагон, оцет, бахар, дафинов лист) и се залива с вода докато се покрие добре.
- Така заекът престоява 2-3 часа или една нощ. Ако искате кухнята ви да ухае приятно и уютно на ястие (ако това ви допада) може да си разрешите да не захлюпвате заека и маринатата.
- След това водата се изхвърля като се запазват продуктите и подправките от маринатата. Порциите от заека се овалват в олио, червен пипер и сол на вкус.
- Нареждат в пръстения гювеч заедно с продуктите от маринатата и гъбите. Преди това гъбите се заливат с вода, в която има размито брашно. Така гъбите се измиват по-лесно. Нарязват се така, че гъбата да личи, че е гъба, както казва една приятелка. Тоест нарязва се заедно с пънчето и калпачето на гъбата.
- Гъбите се добавят към порциите заек и другите продукти и се поръсва леко с олио. Прибавя се виното или бирата, както и водата.
- Гювечът се захлюпва и се слага в студена фурна и се включва на 220 градуса. Така се пече около час и половина, намалява се на 180 градуса и се пече още толкова. Ако не е достатъчно запечено може да се махне капака и се запича по желание.
Заекът може да се сервира топъл или студен, според предпочитанието.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Здравейте,
за първи път готвя заешко. Рецептата се получи превъзходна. Сложих малко повече лук и моркови, червено вместо бяло вино, и всичко друго спазих дословно. Благодаря ви!
Радвам се, че рецептата за заешко се е получила добре 🙂 Поздрави!