Както съм казвала и преди, заешкото си е едно от специфичните за обработка меса в кулинарията. Рецепти за заешко има изключително много, важно е да съобразите заешкото дали е от див заек или домашен. В случая предлаганата рецепта е за домашен заек в гювеч. Всъщност заешкото в гювеч става изключително крехко и не се получи сухо. С една дума уникална рецепта за заешко!

Важно е да сложите гювеча със заека в студена фурна; ако сте я загряли предварително рискувате да се пръсне гювечът със заешкото.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецепта

Заек в гювеч с вино и бира

zaek_v_gyuvech_s_bira_i_vino

От sheytanova

Публикувано на : 09/30/2013

    Както съм казвала и преди, заешкото си е едно от специфичните за …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Заекът се изчиства, измива се добре, премахват се вътрешностите и се нарязва на порции. Поставя се в подходящ съд заедно с продуктите за марината (морков, чесън, лук, целина, естрагон, оцет, бахар, дафинов лист) и се залива с вода докато се покрие добре.
    2. Така заекът престоява 2-3 часа или една нощ. Ако искате кухнята ви да ухае приятно и уютно на ястие (ако това ви допада) може да си разрешите да не захлюпвате заека и маринатата.
    3. След това водата се изхвърля като се запазват продуктите и подправките от маринатата. Порциите от заека се овалват в олио, червен пипер и сол на вкус.
    4. Нареждат в пръстения гювеч заедно с продуктите от маринатата и гъбите. Преди това гъбите се заливат с вода, в която има размито брашно. Така гъбите се измиват по-лесно. Нарязват се така, че гъбата да личи, че е гъба, както казва една приятелка. Тоест нарязва се заедно с пънчето и калпачето на гъбата.
    5. Гъбите се добавят към порциите заек и другите продукти и се поръсва леко с олио. Прибавя се виното или бирата, както и водата.
    6. Гювечът се захлюпва и се слага в студена фурна и се включва на 220 градуса. Така се пече около час и половина, намалява се на 180 градуса и се пече още толкова. Ако не е достатъчно запечено може да се махне капака и се запича по желание.
      Заекът може да се сервира топъл или студен, според предпочитанието.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress