заешко-с-горчица-на-фурна

Заешко с горчица е френска класика! Има различни рецепти как се приготвя емблематичното френско ястие заек с горчица, аз ще ви предложа лесен вариант, който можете да изпробвате вкъщи. И така – както се досещате в основата на ястието е да имате хубава горчица – в случая аз смесих два вида – обикновена горчица и дижонска горчица на зърна. За по-плътен вкус на соса използвах сметана. В крайна сметка, ако азиатската кухня мнозина я звързват със соевия сос, френската трудно минава без сметана. И вино 🙂

Заешкото месо е добре да се маринова в горчица предварително – така ще поеме от аромата на маринатата по-добре.

Необходими продукти за заешко с горчица на фурна:

1 заек

100 грама дижонска горчица

2 с.л. обикновена горчица

200 мл сметана за готвене

1 к.ч. бяло вино

1 дафинов лист

1 шалот (или 1 малка глава лук)

1 ч.л. сушена салвия (или ситно нарязана прясна)

черен пипер на вкус

2 с.л. зехтин

сол на вкус

Начин на приготвяе на заешкото с горчица на фурна:

Заекът се нарязва на порции, като се маха главата и се запазва дробчето. Осолява се.

В отделна купа се смесват сметаната, двата вида горчица, черния пипер и се разбъркват добре.

заешко-рецепта-с-горчица

Заешкото месо се маринова в сместта и се оставя да престои в хладилник поне 3 часа. Може да го оставите и цяла нощ.

заек-рецепта

В намаслена със зехтин тава се слага нарязаният на много ситно шалот, прибавят се маринованият в горчица заек, дафиновият лист и виното. Заешкото се покрива с алуминиево фолио и се слага в предварително загрята фурна на 180 градуса за около час и 20 минути. След това аз махнах фолиото и пекох още 15 минути.

заек-с-горчица

В зависимост от самото заешко месо – може да е необходима по-дълга топлинна обработка, затова е добре като махнете фолио дали месото е готово.

Поднесете с хубаво вино и се насладете! Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg