Заешкото си подхожда особено много със сладкия, конфитюрен вкус на сушените сливи. В комбинация пък с гъбите шийтаке се получава едно изискано ястие. След като преди няколко дни обезкостих един заек и от гръбчето му приготвих заешко роле със сушени домати, днес реших да използвам останалото месо – бутчетата и да приготвя това заешко със сини сливи.
В тази рецепта със заешко не съм накисвала месото за една нощ (или поне няколко часа) в марината (майка ми обикновено накисва месото във вода, в която добавя няколко лъжици олио, червен пипер, дафинов лист, моркови, лук и др). Аз директно запържих заешкото месо докато добие златиста коричка и след това деглазирах съда с една кафяна чашка бяло вино. По този начин се получава един много вкусен бульон, който обира всички вкусотии останали по стените на съда. Трябва обаче да се остави за 2-3 минути да изври алкохола на виното и чак след това да се прибави другия бульон.
Аз лично запекох заека в гювеч, но смятам, че ще се получи добре ако се приготви и в обикновена тава за печене. Имайте предвид, че тази рецепта е за питомен заек, а не див. Дивият заек се приготвя по различен начин и му е необходима предварителна обработка.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Заешко на скара – изпитана рецепта
Pin ItЗаешко със сини сливи и гъби шийтаке

От 12/15/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 4 порции
Заешкото си подхожда особено много със сладкия, конфитюрен вкус на …
Необходими продукти
- 1,5 кг заешко месо бутчета или друго, нарязано на парчета
- 250 грама сиви сливи сушени
- 50 грама гъби шийтаке сушени
- 1 кафена чаша бяло вино
- 3-4 с.л. олио от гроздови семена
- 3-4 ч.ч. зеленчуков бульон
- шарен пипер на вкус
- сол на вкус
Приготвяне
- Нарязаното на парчета заешко месо се осолява, поръсва се с шарен пипер и се запържва до златисто в предварително загряното олио от гроздови семена.
- Добавя се виното и се оставя да намали обема си на половина.
- След това се прибавя 2 ч.ч. бульон сушените гъби шийтаке и сушените сини сливи.
- Всичко се прехвърля в гювеч и се пече около час на 180 градуса (фурната трябва да е студена, когато се сложи гювеча).
- След това се добавя още бульон, ако е необходимо и се пече още около 30 минути.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!