Заешкото си подхожда особено много със сладкия, конфитюрен вкус на сушените сливи. В комбинация пък с гъбите шийтаке се получава едно изискано ястие. След като преди няколко дни обезкостих един заек и от гръбчето му приготвих заешко роле със сушени домати, днес реших да използвам останалото месо – бутчетата и да приготвя това заешко със сини сливи.

В тази рецепта със заешко не съм накисвала месото за една нощ (или поне няколко часа) в марината (майка ми обикновено накисва месото във вода, в която добавя няколко лъжици олио, червен пипер, дафинов лист, моркови, лук и др). Аз директно запържих заешкото месо докато добие златиста коричка и след това деглазирах съда с една кафяна чашка бяло вино. По този начин се получава един много вкусен бульон, който обира всички вкусотии останали по стените на съда. Трябва обаче да се остави за 2-3 минути да изври алкохола на виното и чак след това да се прибави другия бульон.

Аз лично запекох заека в гювеч, но смятам, че ще се получи добре ако се приготви и в обикновена тава за печене. Имайте предвид, че тази рецепта е за питомен заек, а не див. Дивият заек се приготвя по различен начин и му е необходима предварителна обработка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Заек в гювеч с вино и бира

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецептаPin It

Заешко със сини сливи и гъби шийтаке

zaeshko_sas_sini_slivi_i_gabi_shiitake

От sheytanova

Публикувано на : 12/15/2013

  • Брой / порции: 4 порции

Заешкото си подхожда особено много със сладкия, конфитюрен вкус на …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Нарязаното на парчета заешко месо се осолява, поръсва се с шарен пипер и се запържва до златисто в предварително загряното олио от гроздови семена.
  2. Добавя се виното и се оставя да намали обема си на половина.
  3. След това се прибавя 2 ч.ч. бульон сушените гъби шийтаке и сушените сини сливи.
  4. Всичко се прехвърля в гювеч и се пече около час на 180 градуса (фурната трябва да е студена, когато се сложи гювеча).
  5. След това се добавя още бульон, ако е необходимо и се пече още около 30 минути.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress