Полезни ли са замразените плодове?

Има разпространено схващане, че замразените плодове все пак са по-полезни от пресните плодове, които се консумират в несвойствения за растежа им сезон. Например консумацията на пресни ягоди не е полезна. По-добре да замразите ягоди през май или юни и да ги консумирате през декември.Това важи за плодовете, които са откъснати и веднага замразени. Всеки плод, а това се отнася и за всички хранителни продукти, губи от своите полезни качества, вкус и енергия ако не се консумира веднага. А при съвременния начин на живот са необходими поне няколко дни за да достигне хранителният продукт при потребителя. Сега е сезонът на ягодите. Ако се доверим на горното твърдение, трябва да си замразим ягоди в домашни условия.

как да купя криптовалута

Как да си замразим правилно ягоди?

Избираме здрави, добре узрели, но не и презрели ягоди. Най-добре е ягодите да са току-що откъснати от домашната градина. Трябва да сме наясно за какво ще използваме ягодите. За директна консумация след размразяване, за пълнеж на сладкиши, допълнение към коктейли, за компот, желе или за украса на сладкиши и торти. От това зависи по какъв начин да ги замразим. Необходимо е да преценим и какво количество ягоди ще ни е необходимо за еднократна употреба. Трябва да сложим толкова ягоди, колкото ще употребим наведнъж. Това е важно, защото не трябва размразените ягоди да се замразяват отново.

Замразени ягоди за директна консумация

Ягодите, които ще се консумират сурови е добре да се замразят според желанието – без или със захар или в захарен сироп. Ягодите се измиват, махат се дръжките и се оставят водата да се оттече, за да не залепват при замразяване. Ако предпочитаме ягодите да са озахарени се овалват със захар. След това се пакетират в полиетиленови пликове. Въздухът се изсмуква и пликовете се запечатват с етикет с дата. При консумация ягодите може да се размразят толкова, че да е приятно усещането в устата.

Ягодите се размразяват като първо се оставят в хладилник, а след това се оставят на стайна температура. Времето на размразяване зависи от количеството ягоди. Хора с чувствителни зъби трябва да подхождат внимателно със замразените ягоди. На мен лично не ми допада вкуса на замразените ягодии, които се консумират директно. Специално ягодите, които са замразени веднъж е добре да се използват за коктейли, компоти, желета и т.нат.
Замразени ягоди за пълнеж на сладкиши

Ягодите за пълнеж на сладкиши се замразяват без захар. При употреба се размразяват частично. Добре е ако не се нареждат отгоре на сладкиша, а се объркват в тестото, ягодите да се овалят в галета или брашно. Така вероятността да паднат на дъното и да залепнат е по-малка.

Замразени  ягоди за коктейли

Ягодите се замразяват със захар. Озахарените ягоди запазват по-добре своя цвят и вкус. Прибавят се към напитката замразени. Може да ги размразите леко и с помощта на блендер да ги нарежете на дребни парченца.

Замразени ягоди за компот, желе, мармалад

Ягоди, които ще се използват за компот, желе се замразяват в захарен сироп в съотношение вода, захар 1:1. Най-подходящо за случая е използването на пластмасови съдове, които издържат на ниска температура. Ягодите се размразяват се и се приготвят по традиционния начин. Ако използвате ягодите за мармалад – замразете ги без захар.

Замразени ягоди за украса на сладкиши, торти

Ягодите трябва да се наредят на пластмасов поднос и да се оставят във фризера за около 2 часа да замръзнат. След това ягодите се слагат в полиетиленови торбички, обезвъздушават се и се надписва датата.

Срок на съхранение на замразените ягоди – 8-10 месеца
Температура на съхранение -5 -8 градуса. Чекмеджето на фризера, където температурата е най-висока.
Ако си купуваме от магазина замразени ягоди трябва с пръсти да проверим ягодите в пакета дали са разделени. Ако са залепени, означава, че ягодите са били размразявани. Някои препоръчват да се купуват замразени ягоди от фирми, които слагат в плика индикатор за размразяване.

Вижте още:

Замразяване на месо

Пана кота с ягоди и кисело мляко

Ягодово-шоколадов сладкиш без брашно

Ягодово тирамису без кафе

Снимка: http://www.couponclippingcook.comhttp

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
2 отговори
 1. Борис
  Борис says:

  Най-накрая да намеря нещо, което евентуално би ми помогнало с ягодите във фризера! 🙂 Сериозно – изключително полезна публикация (поне за мен)! Успех!

  Отговор
  • sheytanova
   sheytanova says:

   Благодаря ти, Борис! Радвам се, че статията за замразяването на ягодите ти е била полезна! Ще чакам да споделиш резултата 🙂 Поздрави! Виолета

   Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *