Ползи от цитрусовите плодове

Цитрусовите плодове са една от най-полезните храни. Те са източник на здраве, енергия, доставят свежест и наслада. Цитрусовите плодове са богати на витамини, минерали, микроелементи, фибри, фолиева киселина. Та подсилват имунната система, тъй като съдържат много витамин С, богати са и на антиоксиданти. Това ги прави особено полезни при простудни заболявания и грип. Богати са на витамини от група В, магнезий, желязо, цинк, манган. Цитрусовите плодове повлияват високото кръвно налягане, лошият холестерол и кръвната захар. Те са сочни и леко кисели плодове. Поради своята сочност, полезните вещества при цитрусовите плодове се усвояват по-лесно от организма за разлика от другите плодове. Цитрусовите плодове са препоръчителни при диети. Те предпазват сърдечно-съдовата система и възпрепятстват рака. Пречистват организма от токсини, засилват потентността при мъжете. Към цитрусите принадлежат: лимоните, грейпфрутите, портокалите, мандарините, зелени лимони – лайм, ананас, помело, бергамон – двойник на лимона, сатсума, климентина и други, които са създадени от кръстоската им. Кивито е екзотичен плод, но не е цитрусов. Според някои едни плодове са цитрусови, според други не. Аз лично обаче няма да влизам в тези спорове…

Как да изберем цитрусовите плодове

Плодовете трябва да са заоблени, с лъскава кора. Да са тежки, което значи, че са сочни. Добре е да се усети аромата им, за да се прецени колко време са съхранявани. За изцеждане се избират по дребни плодове. За да се използва по-добре сокът от плода трябва да се размачка в ръцете или да се претъркаля през масата като се притиска с ръка. Най-полезен е прясно изцеденият сок.

Цитрусовите плодове в кулинарията

Може би най-популярният цитрусов плод е лимонът. Колкото е по-жълта е кората му, толкова по-сладък е лимонът. Лимонът се използва в кухнята като изцеден на сок, в тестени сладкиши, напитки, рибни и месни блюда, кремове, чайове, дресинги, салати, за овкусяване вместо оцет. Салата е пълнени лимони ще разнообрази трапезата. Мандарините и портокалите също се използват при десерти, ястия, ликьори. Вижте например патешки гърди с портокалов сок, Коктейл Текила Сънрайз

А няколко вида цитрусови плодове се съчетават чудесно през всички сезони в рецептата за цитрусов тарт. Свежият вкус на портокала заедно с мента може да се подчертае в освежаващ портокалов крем с мента. И едно също по-нетрадиционно поднасяне на портокалите  – лучено свинско с портокали. А в торта „Къртичина“ с рикота и портокал, цитрусовият плод си е точно по вкуса.

Освен изцяло със своя чудесен вкус и аромат, на цитрусовите плодове могат да се използват пълноценно и техните кори. За настъргване при сладкиши, торти, кремове и за ликьори.

Харесайте страницата ни във фесйбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg