dinia

Динята, наричана у нас още любеница или карпуз е най-сочният, освежаващ и ободряващ плод в летните горещини. Динята съдържа около 92% вода, което е най-висок процент от плодовете. Тя е богата на вит.С, вит. В1, В2 и вит.А. Съдържа манган, магнезий, желязо, никел, фолиева киселина. Динята е нискокалорична. Тя съдържа ликопен, който е сложен антиоксидант, който придава цвета на динята.

Динята е отличен плод за утоляване на жаждата и предпазване на организма от обезводняване през горещите летни дни. Освен освежаващо действие, динята има и антидепресивно свойство. Високото съдържание на вода помага за изчистване на тялото от токсините. Това подпомага благоприятно някои заболявания на отделителната система и черния дроб. Заради своите антиоксидантни свойства и богато съдържание на фибри, динята защитава организма от различни форми на рак. Динята е подходяща храна и за диабетици, подобрява пересталтиката на червата ускорява отделянето на злъчен сок. Динята подобрява дейността на сърцето, понижава кръвното налягане и действа стимулиращо на либидото при мъжете.

Летният плод засилва имунната система и подпомага натрупване на мускулна маса. Консумацията на диня спира натрупването на лошия холестерол. Сокът от диня е приложим за понижаване на висока температура. Гаргара със сок успокоява болното гърло. Наличието на фолиева киселина в динята повлиява положително анемията. Динята изчиства пурините от организма и е много полезна при подагра. Не на последно място, динята намалява телесното тегло. Затова тя е препоръчителна при диети и приложима за разтоварващ ден в седмицата. Консумацията на диня покрива нуждите на организма от някои микроелементи.

Най-предпочитания начин на консумация на диня е в свежо състояние, леко охладена. През летните горещини динята е предпочитана и под формата на освежаващ фреш. Може да се направи салата или „сандвич“ от диня и сирене. За разнообразие може да се напълни вътрешността на динята с някакъв алкохол, най-често мастика. Поднася се по традиционният начин, а вкусът става по-атрактивен. Някои препоръчват динята да се реже близо до кората, за по-добро усвояване на полезните вещества. Освен меката, вътрешна част на динята полезни са и нейните семена. В Китай се консумират печени или служат като добавка при производството на растително масло. От кората на динята може да се направи сладко. Руснаците мариноват корите на динята. Китайците панират, пържат и варят динените кори, като ги овкусяват с лук, чесън, люти чушки и др. Малки цели дини нашите баби слагаха в бъчвата със шарена туршия.

Любопитно за динята

На трети август е Световният ден на динята. Сладкото, освежаващо и полезно плодово кълбо има почитатели по цялото земно кълбо. У нас в някои райони производители на дини ежегодно се провежда Празник на динята. Казват, че родината на динята е Африка, където е служила като незаменим източник на вода в пустинята. Тя се отглежда като зеленчукова култура и някои я смятат за „плодов зеленчук“.

Снимка: seewantshop.blogspot.com

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
1 отговор

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Полезни свойства на динятаPin It бразилски орехбразилски орех ползиконсумация на бразислки орехядене на бразилски орех Tweet […]

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *