dinia

Динята, наричана у нас още любеница или карпуз е най-сочният, освежаващ и ободряващ плод в летните горещини. Динята съдържа около 92% вода, което е най-висок процент от плодовете. Тя е богата на вит.С, вит. В1, В2 и вит.А. Съдържа манган, магнезий, желязо, никел, фолиева киселина. Динята е нискокалорична. Тя съдържа ликопен, който е сложен антиоксидант, който придава цвета на динята.

Динята е отличен плод за утоляване на жаждата и предпазване на организма от обезводняване през горещите летни дни. Освен освежаващо действие, динята има и антидепресивно свойство. Високото съдържание на вода помага за изчистване на тялото от токсините. Това подпомага благоприятно някои заболявания на отделителната система и черния дроб. Заради своите антиоксидантни свойства и богато съдържание на фибри, динята защитава организма от различни форми на рак. Динята е подходяща храна и за диабетици, подобрява пересталтиката на червата ускорява отделянето на злъчен сок. Динята подобрява дейността на сърцето, понижава кръвното налягане и действа стимулиращо на либидото при мъжете.

Летният плод засилва имунната система и подпомага натрупване на мускулна маса. Консумацията на диня спира натрупването на лошия холестерол. Сокът от диня е приложим за понижаване на висока температура. Гаргара със сок успокоява болното гърло. Наличието на фолиева киселина в динята повлиява положително анемията. Динята изчиства пурините от организма и е много полезна при подагра. Не на последно място, динята намалява телесното тегло. Затова тя е препоръчителна при диети и приложима за разтоварващ ден в седмицата. Консумацията на диня покрива нуждите на организма от някои микроелементи.

Най-предпочитания начин на консумация на диня е в свежо състояние, леко охладена. През летните горещини динята е предпочитана и под формата на освежаващ фреш. Може да се направи салата или „сандвич“ от диня и сирене. За разнообразие може да се напълни вътрешността на динята с някакъв алкохол, най-често мастика. Поднася се по традиционният начин, а вкусът става по-атрактивен. Някои препоръчват динята да се реже близо до кората, за по-добро усвояване на полезните вещества. Освен меката, вътрешна част на динята полезни са и нейните семена. В Китай се консумират печени или служат като добавка при производството на растително масло. От кората на динята може да се направи сладко. Руснаците мариноват корите на динята. Китайците панират, пържат и варят динените кори, като ги овкусяват с лук, чесън, люти чушки и др. Малки цели дини нашите баби слагаха в бъчвата със шарена туршия.

Любопитно за динята

На трети август е Световният ден на динята. Сладкото, освежаващо и полезно плодово кълбо има почитатели по цялото земно кълбо. У нас в някои райони производители на дини ежегодно се провежда Празник на динята. Казват, че родината на динята е Африка, където е служила като незаменим източник на вода в пустинята. Тя се отглежда като зеленчукова култура и някои я смятат за „плодов зеленчук“.

Снимка: seewantshop.blogspot.com

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият отговор на how to make money online Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *