Зелена салата вече може да се намери целогодишно. До колко е полезна, до колко е нормално това да е така е тема на един друг пост. Истината е, че като минат покрай щанда за зеленчуци или през пазара и видят свежите салата на много хора им се преяжда. Така се случи и с мен.

Реших да не приготвям зелената салата с краставица и пресен лук, както когато е поднасям към агнешко месо (около Гергьовден обикновено), а по малко по-различен начин. Зелената салата освен като гарнитура към гергьовското агнешко я асоциирам и с комбинацията и с варени яйца около Великден. Днешната салата е също с яйца, но вместо кокоши сложих пъдпъдъчи яйца. Ето как приготвих салатата:

Измих листата на зелената салата и ги изцентруфужих в центруфугата за салата. Ако не разполагате с такава можете просто ги оставите да се отцедят добре. Накъсах салатата на парчета (с големина една хапка) и добавих нарязана на кубчета ябълка, мариновани сушени домати, кубчета кашкавал и твърдо сварени пъдпъдъчи яйца. Беленето на малките яйца се оказа най-сложната задача. Аз лично използвах сушени домати, които попарих съвсем леко в гореща вода и после махнах вода и ги залях със зехтин. Можете да използвате същия зехтин за овкусяването на салатата. Накрая осолих салатата и я подправих с балсамов оцет и зехтин.

Ето и идея отново за зелена салата със сушени домати, но този път с рукола и орех.Pin It