Земната ябълка, един позабравен зеленчук. Има синоним гулия, както е другото име на алабаша. Преди време земна ябълка е имало във много дворове.

Цветовете на земната ябълка, гулия или както още се нарича ералма приличат на слънчоглед. Ядливата част на растението са грудките. Те наподобяват картоф или джинджифил. Гулията може да се извади от земята есента или на пролет. Грудките на земната ябълка растат и натрупват полезни вещества докато земята замръзне. Пролетните грудки на гулията са по-вкусни. Те са твърди, хрупкави, сочни със сладък, плътен, землен вкус. Някои оприличават вкуса на гулията с вкуса на ряпата.

Ползи от земната ябълка

Грудките на земната ябълка съдържат както картофите нишесте, което при гулията се нарича инулин. Приема на инулин допринася много ползи за човешкия организъм. Подобрява метаболизма, понижава кръвното налягане и холестерола, регулира кръвната захар, подобрява приема на минералите. Инулинът е естествен пребиотик, намалява количеството на вредните бактерии, спомага за развитие на полезните бактерии. Това помага за оздравяването на организма. Грудките за земната ябълка са витаминозни и богати на минерали и микроелементи.

Съхранение на грудките на гулията

Извадените от земята грудки на ералмата бързо изсъхват. Трябва да се съхраняват за по-дълго време в пясък или пръст.

Консумация на земната ябълка

Грудките се измиват добре, обелват се и се хапват както пресен морков. Преди време са правели брашно от изсушените грудки или пресни са ги прибавяли към туршията. Прясната гулия може да се съчетае с обикновена ябълка или други зеленчуци на салата. Може да си партнира с хрян, сушени домати, целина, чесън, моркови, ряпа. Полезна и подходяща храна е при диети и за вегетарианци.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Всичко за копривата

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *