За приготвянето на тази класическа рецепта патешко с ориз си избирам прясна домашна патица. Измивам я добре и я нарязвам на порции. За приготвянето на ориза може да се използват всички порции. Ако трябва да наготвя по-малко количество ядене, отделям крилата и гръбнака. В зависимост от това колко месо ще има в яденето се определя и количеството ориз. На всяка порция се слага около 50 грама ориз.
Необходими продукти за патешко с ориз:
1 цяла патица или 6 порции патешко месо
300 грама ориз
1 голяма глава лук
дафинов лист
10 зърна черен пипер на зърна или смлян
4-5 супени лъжици олио
сол на вкус
зеленчуков бульон.
Начин на приготвяне на патешко с ориз:
В загрятото олио задушавам ситно нарязания лук с една супена лъжица бульон. Добавям солта, черния пипер и дафиновия лист. Слагам предварително измития ориз и го бъркам докато стане „стъклен“ на вид. Прехвърлям в подходяща тава. Наливам бульона в съотношение 1:3 с ориза и отгоре нареждам патешките порции месо. Слагам тавата в предварително заграта фурна на 190 градуса на най-ниската скара. След 5-6 минути намалявам температурата на 160 градуса и патешкото с ориз се пече до готовност.
Добър апетит!
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg