За приготвянето на тази класическа рецепта патешко с ориз си избирам прясна домашна патица. Измивам я добре и я нарязвам на порции. За приготвянето на ориза може да се използват всички порции. Ако трябва да наготвя по-малко  количество ядене, отделям крилата и гръбнака. В зависимост от това колко месо ще има в яденето се определя и количеството ориз. На всяка порция се слага около 50 грама ориз.

Необходими продукти за патешко с ориз:

1 цяла патица или 6 порции патешко месо

300 грама ориз

1 голяма глава лук

дафинов лист

10 зърна черен пипер на зърна или смлян

4-5 супени лъжици олио

сол на вкус

зеленчуков бульон.

Начин на приготвяне на патешко с ориз:

В загрятото олио задушавам ситно нарязания лук с една супена лъжица бульон. Добавям солта, черния пипер и дафиновия лист. Слагам предварително измития ориз и го бъркам докато стане „стъклен“ на вид. Прехвърлям в подходяща тава. Наливам бульона в съотношение 1:3 с ориза и отгоре нареждам патешките порции месо. Слагам тавата в предварително заграта фурна на 190 градуса на най-ниската скара. След 5-6 минути намалявам температурата на 160 градуса и патешкото с ориз се пече до готовност.

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg