adana-kebap-s-garnitura-bulgur-chervena-leshta-proso

Адана кебапът е едно от най-популярните ястия в турската кухня. Характерно за него е че се приготвя от агнешка кайма (или смес – агнешка и телешка) и на вкус на мнозина им прилича на кюфте. В много ресторанти ще забележите, че адана кебапът се пече на метални шишове. По този начин от нагретия метал се изпича по-лесно и от вътре. Аз обаче вкъщи не разполагах с метални шишове за рецептата за адана кебапа и затова използвах дървени шишчета.

За гарнитура го поднесох с микс от булгур, червена леща, просо, червена чушка и зелени подправки, овкусени със зехтин, черен пипер и сол. Ако не ви се занимава да месите кайма и да оформяте адана кебапа на шишове, можете да си поръчате от Вашата месарница, а у дома само да си го изпечете. Ако обаче държите да си приготвите адана шишове сами, ето как се случва това:

И така, да започваме рецептата за адана кебап:

Необходими продукти за адана кебап:

800 грама агнешка кайма (или микс агнешка и телешка)

4-5 скилидки чесън

1 червена чушка

1/2 зелена люта чушка

1 голяма глава лук

1 ч.л. кимион

няколко стръка пресен магданоз

черен пипер – на вкус

сол – на вкус

2 с.л. краве масло

Начин на приготвяне на адана кебапа:

Каймата се омесва заедно с нарязаните на ситно лук, чесън. люта чушка, магданоз, сол и подправките. Прибавете кравето масло към каймата, разнесете добре и я оставете в хладилник да стегне добре около 2 часа и да поеме ароматите на подправките.

От каймата оформете топки с диаметър около 4 см., нанежете всяка от топките на шиш и разнесете каймата равномерно върху целия шиш. След като оформите шишовете ги оставете за около половин час в хладилник, след което печере на електрическа скара, на скара с дървени въглища или на оребрен тиган. Може да поднесете върху питка арабски хляб с нарязан стар лук, зеленчуци.

А можете да приготвите и следната гарнитура с булгур, червена леща, просо, червена чушка и зелени подправки.

Гарнитура за адана кебап:

50 грама булгур

50 грама червена леща

50 грама просо

10 грама суха червена чушка

2 с.л. микс сушени зелени подправки

3 с.л. зехтин

черен пипер на вкус

сол на вкус

Начин на приготвяне на гарнитурата за адана кебап:

Сварете варивата в подсолена вода до готовност заедно с наситнената суха червена чушка. След като са готови, прецедете водата и подправете с черен пипер и зехтин.

adana-kebap-s-garnitura-bulgur-chervena-leshta-proso

Да ви е сладко!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg