Предлагам ви една рецепта за агнешко, която е разновидност на агнешкото по марокански с рал ел ханут, което приготвих за списание Меню преди известно време. Основната разлика е в подбора на зеленчуците. В тази рецепта за агнешко сложих освен пресен и стар лук, докато в другата рецепта добавих червена чушка и червен пипер. И в двата случая се получи много вкусно.
Агнешкото месо впрочем е навярно най-любимото ми за по-топлите месеци сега лятото. В комбинация със зеленчуците и кускуса е идеално за лятна вечеря или обяд.
Ето как да приготвите агнешкото с мароканския кускус.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Вегетарианско предястие с тиквички, гъби и марокански кус-кус
Агнешки котлети със спанак и сирене
Pin ItАгнешко с марокански кускус

От 08/21/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 3 порции
Предлагам ви една рецепта за агнешко, която е разновидност на агнешкото …
Необходими продукти
- 500 грама агнешко месо обзекостено, от плешка или бут
- 2-3 моркова
- 2-3 стръка пресен лук
- 1 с.л. масло
- 200 грама марокански кус-кус
- 500 мл зеленчуков бульон
- 1 с.л. рас ел ханут
- 1 ч.л. лют червен пипер
- черен пипер на вкус
- 2 с.л. зехтин
- сол на вкус
Приготвяне
- Агнешкото месо се нарязва на хапки, осолява се и се запържва леко в загрения зехтин.
- Добавят се настърганите на шайби моркови. Агнешкото и морковите се поръсват с черен пипер, лют червен пипер (по възможност със зехтин) и рас ел ханут (2 ч.л.).
- Разбърква се добре и продуктите се прехвърлят в глинен съд за печене (гювеч). Прибавя се нарязаният на ситно пресен лук и ястието се залива с 300 мл зеленчуков бульон.
- Пече се около 1 час в умерена фурна.
- Мароканският кус кус се разбърква с 1 ч.л. рас ел ханут (по желание прибавете повече); добавете маслото и залейте с 200 мл гореща вода. Кускусът се оставя захлупен около 15 минути, след което се с помощта на вилица се разбърква, за да бъде пухкав.
- Агнешкото месо се поднася върху мароканския кускус.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Преди време бях посетила такъв марокански ресторант, където всичко изглеждаше доста апетит и вкусно.Поръчахме си всички различни неща за да може да опитаме след това от всеки и честно казано не знам кое беше най вкусно и впечатляващо.Всичките имаха интересен вкус и уникални подправки.Много благодаря за тази рецепта, още днес ще се опитам да я приготвя и силно се надявам, че ще ми се получи. Само не съм сигурна откъде мога да открия“ 1 с.л. рас ел ханут..“ и дано се справя при…“ Мароканският кус кус се разбърква с 1 ч.л. рас ел ханут (по желание прибавете повече); добавете маслото и залейте с 200 мл гореща вода….“ не съм особено опитна готвачка и ви благодаря за подробното описание.
Здравейте! Рас ел ханут аз си донесох от Мароко, но вярвам, че в специализираните магазини за подправки като Бахарат може да намерите мароканската подправка!